Banca Naţională atrage atenţia că logo-ul BNR este folosit fără autorizaţie de către casele de amanet

Banca Naţională a României (BNR) a constatat difuzarea în spaţiul virtual, respectiv pe site-ul unei case de amanet şi pe website-urile unor publicaţii online, a unor informaţii care pot să inducă în eroare publicul asupra activităţii desfăşurate de entităţile de tip case de amanet.

617 afișări
Imaginea articolului Banca Naţională atrage atenţia că logo-ul BNR este folosit fără autorizaţie de către casele de amanet

Banca Naţională atrage atenţia că logo-ul BNR este folosit fără autorizaţie de către casele de amanet (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

De asemenea, banca centrală a constatat şi utilizarea de către respectiva societate, fără drept, a logo-ului BNR.

De aceea, Banca Naţională atrage atenţia asupra faptului că folosirea de către entităţi de tip case de amanet a unor expresii precum „Societate acreditată BNR – Bucureşti”, „Societate … sub stricta monitorizare a Băncii Naţionale a României”, şi „Societate … acreditată pentru acordarea de credite rapide de către BNR”, precum şi utilizarea logo-ului sau siglei băncii centrale pentru prezentarea ori promovarea entităţilor de tip case de amanet poate induce în eroare publicul.

„Subliniem faptul că, potrivit Legii nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, entităţile de tip case de amanet sunt doar înscrise în Registrul de evidenţă al BNR. Potrivit Capitolului III din Lege, Banca Naţională a României realizează, în fapt, monitorizarea instituţiilor financiare nebancare înscrise în Registrul general şi supravegherea prudenţială a celor înscrise în Registrul special, iar instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul de evidenţă nu se află sub incidenţa acestui capitol”, se precizează într-un comunicat transmis vineri de Banca Naţională.

De asemenea, Legea nr. 93/2009 prevede, la art. 7. alin. (3), că instituţiilor financiare nebancare le este interzis să folosească în denumire, antet sau în alte atribute de identificare, cuvinte şi expresii care pot induce publicul în eroare cu privire la statutul ori la activităţile şi operaţiunile desfăşurate.

„Totodată, atragem atenţia asupra faptului că utilizarea neautorizată a însemnelor grafice ale Băncii Naţionale a României, de către orice persoană fizică sau juridică, în vederea promovării activităţii proprii se sancţionează în conformitate cu legea”, menţionează BNR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici