Banca Transilvania mizează pe o creştere a PIB în acest an spre 5%

Banca Transilvania mizează pe o relansare în V a economiei României, cu perspectiva creşterii PIB spre nivelul de 5% în 2021, arată o analiză semnată de Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania.

115 afișări
Imaginea articolului Banca Transilvania mizează pe o creştere a PIB în acest an spre 5%

Banca Transilvania mizează pe o creştere a PIB în acest an spre 5%

Acest scenariu are la bază premisele favorabile pentru dinamica investiţiilor productive (susţinute de nivelul redus al costurilor reale de finanţare, climatul pozitiv din sectorul financiar-bancar şi perspectiva implementării programelor lansate de Uniunea Europeană anul trecut), cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB. Astfel, investiţiile productive, consumul privat şi consumul guvernamental s-ar putea majora cu ritmuri anuale de peste 6%, 4%, respectiv 5% în 2021, evoluţie influenţată şi de efectul bază.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat miercuri estimările provizorii cu privire la dinamica PIB-ului şi componentelor în trimestrul IV şi anul 2020.

Statisticile indică creşterea economiei interne pentru al doilea trimestru la rând în T4, cu un ritm trimestrial de 4,8%, în decelerare de la 5,6% în T3.

Dinamica anuală a economiei s-a ameliorat de la -5,6% în T3 la -1,4% în T4 2020.

Cererea internă a avut o contribuţie de -0,2 puncte procentuale la ritmul anual al PIB din ultimul trimestru al anului pandemic 2020. Se evidenţiază menţinerea dinamicii anuale a investiţiilor productive în teritoriu pozitiv (accelerare la 6,5% an/an în T4), evoluţie care exprimă premise pentru tranziţia rapidă de la ciclul economic post-criză la un nou ciclu economic.

De asemenea, variaţia stocurilor a contribuit cu două puncte procentuale la dinamica anuală a economiei din T4 2020.

Pe de altă parte, consumul gospodăriilor populaţiei (principala componentă a PIB) a scăzut cu 5,5% an/an în T4 2020, pe fondul persistenţei pandemiei.

Totodată, consumul public a contribuit cu -0,2 puncte procentuale la ritmul anual al economiei din ultimul trimestru al anului 2020.

Exportul net a avut o contribuţie de -1,2 puncte procentuale la dinamica anuală a economiei din T4 2020: exporturile şi importurile s-au ajustat cu 3,8% an/an, respectiv 0,1% an/an.

Prin urmare, în anul pandemic 2020 economia României a scăzut cu 3,9% an/an, evoluţia mai bună comparativ cu cea înregistrată la nivelul Zonei Euro (principalul partener economic) (declin cu 6,8% an/an).

Se evidenţiază majorarea investiţiilor productive cu 5,6% an/an în 2020, în pofida unui nivel ridicat fără precedent pentru gradul de incertitudine. Dinamica favorabilă a investiţiilor productive a fost susţinută de nivelul redus al costurilor reale de finanţare, implementarea programului IMM Invest şi potenţialul ridicat de dezvoltare din economia internă. Această evoluţie exprimă premise pentru tranziţia rapidă spre un nou ciclu economic, care deja a început, aspect evidenţiat de dinamica recentă a indicatorilor macro-financiari.

De asemenea, contribuţia consumului public la dinamica anuală a PIB din 2020 a fost pozitivă: 0,4 puncte procentuale.

Pe de altă parte, consumul gospodăriilor populaţiei a scăzut cu 5% an/an în 2020, în contextul majorării ratei de economisire şi restricţiilor de circulaţie introduse pentru contracararea crizei sanitare.

Totodată, variaţia stocurilor a avut o contribuţie nefavorabilă la ritmul anual al PIB (-1,1 puncte procentuale).

Nu în ultimul rând, cererea externă netă a avut o contribuţie de -1,4 puncte procentuale la dinamica anuală a economiei din T4: exporturile şi importurile au scăzut cu ritmuri anuale de 10%, respectiv 6%, dat fiind că incidenţa pandemiei a reprezentat un şoc pentru comerţul internaţional.

Analiza din perspectiva ofertei agregate evidenţiază majorarea valorii adăugate brute în sectoarele construcţii (cu 9,7% an/an) şi IT&C (cu 10,4% an/an).

Pe de altă parte, sectorul primar şi industria au scăzut cu 16,2% an/an, respectiv 9,3% an/an în 2020.

În ceea ce priveşte PIB-ul nominal s-a înregistrat o ajustare cu doar 5.1 miliarde euro în 2020 la 217,9 miliarde euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici