Bancherii au scumpit cu 20% rata la un credit ipotecar

Bancherii au continuat să scumpească creditele pentru populaţie şi în august, un salt semnificativ fiind înregistrat de dobânzile la creditele de consum în lei care sunt în prezent mai scumpe chiar decât înainte de criză, dobânda anuală efectivă urcând la 19,3% pe an.

20 afișări
Imaginea articolului Bancherii au scumpit cu 20% rata la un credit ipotecar

Bancherii au scumpit cu 20% rata la un credit ipotecar (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Şi creditele ipotecare în euro s-au scumpit în ultimele luni cu circa două puncte procentuale, dobânda anuală efectivă urcând de la 5,6% la 7,4% pe an, potrivit datelor BNR. Astfel, rata lunară la un credit ipotecar de 50. 000 de euro, pe 30 de ani, a urcat de la 280 la 330 de euro, adică cu 20%.

"Creşterea costului efectiv a fost generată de majorarea anumitor comisioane, în condiţiile în care dobânda nominală nu a suferit modificări", spune Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite la nivel local.

Bancherii avertizaseră că modificările cerute de Ordonanţa 50 vor duce la scumpirea creditelor.

Citeşte mai multe despre scumpirea ratei la creditele ipotecare pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici