Băncile au câştigat 4,7 miliarde de lei din dobânzi la credite în primul trimestru din 2021

  • Veniturile încasate de bănci din dobânzile la credite au scăzut cu 4,7% în T1 din 2021, la 4,67 mld. lei.
  • Cheltuielile cu dobânzile remunerate de bancheri pentru depozite au fost de doar 809,6 mil. lei.
  • Este o cifră de 5,8 ori mai mică decât încasările din dobânzile la credite, scrie Ziarul Financiar.
87 afișări
Imaginea articolului Băncile au câştigat 4,7 miliarde de lei din dobânzi la credite în primul trimestru din 2021

Băncile au câştigat 4,7 miliarde de lei din dobânzi la credite în primul trimestru din 2021

Veniturile nete din dobânzi, cea mai importantă resursă de profit a băncilor, au fost în scă­dere în T1/2021 cu 2%, până la 3,86 mld. lei, în condiţiile în care creditarea s-a majorat cu un ritm mediu de 5,7%, conform datelor transmise de BNR.

Comparativ, în T1/2020 veniturile nete din dobânzi creşteau cu 8%, în timp ce cre­ditarea avansa cu un ritm mediu de peste 7%.

În ultima perioadă, băncile au redus şi dobânzile la credite şi pe cele la depozite, însă cu un ritm mai alert la dobânzile remunerate la economiile clienţilor de la bănci.

Cele mai mari trei bănci din sistem, Banca Transilvania, BCR şi BRD-SocGen, au adunat în primul trimestru din acest an venituri nete din dobânzi de 1,73 mld. lei, în scădere cu 2,1% comparativ cu încasările din dobânzi din aceeaşi perioadă din 2020, potrivit datelor agregate de ZF. Veniturile nete din dobânzi încasate de cele trei bănci reprezintă circa 45% din încasările nete din dobânzi la nivelul întregului sistem bancar în T1/2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
bănci,
credite,
dobanzi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici