Băncile centrale din Elveţia, Taiwan şi Coreea de Sud au redus joi dobânzile de politică monetară

Băncile centrale din Elveţia, Taiwan şi Coreea de Sud au redus, joi, dobânzile de politică monetară, printr-o serie de decizii istorice menite să protejeze economiile de efectele crizei globale şi să stimuleze creşterea.

29 afișări
Imaginea articolului Băncile centrale din Elveţia, Taiwan şi Coreea de Sud au redus joi dobânzile de politică monetară

Băncile centrale din Elveţia, Taiwan şi Coreea de Sud au redus joi dobânzile de politică monetară (Imagine: Mediafax Foto)

În Taiwan, dobânda de politică monetară a fost redusă cu 0,75 puncte procentuale, de la 2,75% la 2%, cea mai amplă măsură de acest fel din ultimii 26 de ani.

Banca centrală de la Taipei a arătat, într-un comunicat, că speră ca decizia să stimuleze consumul intern într-o perioadă dificilă, care ar putea genera o frânare bruscă a creşterii economice.

În Coreea de Sud, banca centrală a redus dobânda de politică monetară cu un punct procentual, la 3%. Măsura este un record istoric din mai multe puncte de vedere, în contextul în care rata de referinţă a atins un nou minim, iar decizia în sine este cea mai amplă de acest fel din anul 1999, când autorităţile de la Seoul au adoptat sistemul dobânzii de politică monetară.

Elveţia a operat o reducere de 0,5 puncte procentuale a ratei de referinţă, a patra decizie de acest fel din ultimele două luni, avertizând asupra deteriorării rapide a condiţiilor economice mondiale, care vor trimite economia statului european în recesiune în 2009.

Astfel, rata de referinţă pentru francul elveţian a scăzut cu 2,25 puncte procentuale în numai opt săptămâni.

Banca centrală a Elveţiei a redus intervalul ţintă LIBOR (London interbank offer rate - dobânda pe piaţa interbancară londoneză) pentru franci elveţieni la 0-1%, de la 0,5-1,5%, vizând o rată de referinţă medie de circa 0,5%. Economia Elveţiei a stagnat în trimestrul al treilea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici