Băncile din Grecia vor fi testate pentru încă doi ani de recesiune

Instituţiile de credit din Grecia vor trebui să demonstreze că dispun de suficient capital pentru a rezista la încă doi ani de recesiune, variantă considerată scenariul "pesimist" în privinţa evoluţiei economiei ţării, a declarat guvernatorul băncii centrale elene, George Provopoulos.

123 afișări
Imaginea articolului Băncile din Grecia vor fi testate pentru încă doi ani de recesiune

Băncile din Grecia vor fi testate pentru încă doi ani de recesiune (Imagine: Shutterstock Foto)

Testele vor viza cele mai mari patru bănci din Grecia - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank. Cele patru bănci au operaţiuni şi în România. Astfel, National Bank of Greece deţine Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.

Banca centrală va derula testele pentru a verifica dacă instituţiile de credit pot rezista unor viitoare şocuri, după ce au fost recapitalizate cu 28 de miliarde de euro de la Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară în această vară. În urma procesului de recapitalizare, statul elen a preluat participaţii majoritare la toate cele patru bănci, în timp ce la Eurobank deţine şi controlul managementului.

Creditele neperformante ale băncilor elene au ajuns la 28% din soldul împrumuturilor, în contextul contracţiei economice puternice. În cei şase ani de recesiune au Produsul Intern Brut a scăzut cu 25%. Grecia şi troica creditorilor internaţionali - FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană - se aşteaptă la revenirea pe creştere economică uşoară în 2014.

"Conform scenariului de bază, care reprezintă prognoza noastră şi cea a troicii, Grecia va reveni pe creştere în 2014. Scenariul pesimist prevede revenirea PIB pe creştere în 2016, cu rate negative reduse până la momentul respectiv", a declarat Provopoulos într-un interviu pentru agenţia Reuters, citată de cotidianul elen Kathimerini.

Indicatorii scenariului pesimist luat în calcul în cazul testelor de stres derulate în 2011şi 2012 au fost depăşiţi deja, dar ultima variantă pesimistă, pentru următoarele teste de stres, nu trebuie să fie interpretată ca o prognoză, a spus Provopoulos.

Şeful băncii centrale elene a declarat că este "tot mai optimist" în privinţa viitorului zonei euro, inclusiv al Greciei, iar revenirea pe creştere economică în 2014 promite un impact pozitiv asupra încrederii pe ansamblu, care ar susţine cheltuielile şi investiţiile. Potrivit presei elene, autorităţile pentru concurenţă din UE cer National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank să-şi restructureze operaţiunile din afara Greciei în urma recapitalizării, pentru a se conforma normelor referitoare la ajutoare de stat.

Cotidianul elen Kathimerini a scris la începutul săptămânii trecute, citând surse apropiate discuţiilor, că băncile din Grecia vor fi nevoite să-şi limiteze operaţiunile din Europa de Sud-Est după ce Comisia Europeană le-a cerut să promită că nu vor transfera fonduri cu scopul de a-şi consolida subsidiarele din regiune. Tot Kathimerini a scris ulterior că grupul National Bank of Greece se va retrage de pe pieţele din sud-estul Europei, inclusiv România, unde deţine Banca Românească, în cadrul unui acord al creditorului elen cu Comisia Europeană.

National Bank of Greece a ajuns la un acord cu autorităţile pentru concurenţă din cadrul Comisiei Europene conform căruia grupul va păstra participaţia majoritară la subsidiara turcă Finansbank, dar va renunţa la majoritatea operaţiunilor din Europa de Sud-Est, potrivit Kathimerini.

Astfel, NBG se va retrage din România, Bulgaria, Serbia, Macedonia şi Albania.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici