Băncile europene se retrag de pe piaţa creditelor sindicalizate din Australia, din cauza crizei

Băncile europene se retrag de pe piaţa australiană a creditelor sindicalizate, estimată la 65 miliarde dolari, pentru a elibera lichidităţi în contextul condiţiilor dificile şi costurilor ridicate de finanţare din zona euro, au declarat surse apropiate situaţiei.

216 afișări
Imaginea articolului Băncile europene se retrag de pe piaţa creditelor sindicalizate din Australia, din cauza crizei

Societe Generale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Instituţii de credit precum BNP Paribas, Societe Generale, Banco Santander şi BBVA au scos la vânzare pachete de credite sindicalizate, principalii cumpărători fiind două bănci locale, National Australia Bank şi Commonwealth Bank of Australia, au afirmat sursele citate.

Băncile europene controlează circa 20% din piaţa de credit din Australia.

Agravarea crizei datoriilor de stat din zona euro exercită presiuni semnificative asurpa băncilor europene şi a împins costurile de finanţare la maxime record, determinând băncile să caute lichiditate în alte părţi, precum în propriile portofolii. Australia este preferată de bănci în acest context, deoarece ieşirea de pe această piaţă nu presupune un "haircut", adică vânzarea creditelor din portofoliu la discount.

"Băncile nu vând dintr-o poziţie disperată. Îşi permit să-şi aleagă preţul", a afirmat o sursă.

"Majoritatea creditelor sunt cotate la peste 90% din valoarea nominală", a arătat o altă persoană apropiată situaţiei.

Sursele citate au adăugat că băncile vând în principal credite acordate pentru finanţarea unor proiecte.

Decizia de a vinde creditele sindicalizate din Australia nu a afectat până acum clienţii, potrivit surselor amintite, însă amplificarea acestei strategii ar putea reduce lichiditatea de pe piaţa creditelor sindicalizate, majorând costurile de împrumut pentru companii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici