Bank of America preia grupul Merrill Lynch, pentru 50 miliarde dolari

Bank of America, cea mai mare bancă de retail din SUA, a anunţat, luni, că a ajuns la un acord pentru preluarea în întregime a grupului financiar Merrill Lynch, pentru 50 miliarde dolari, urmând să devină cea mai mare companie de brokeraj din Statele Unite.

74 afișări
Imaginea articolului Bank of America preia grupul Merrill Lynch, pentru 50 miliarde dolari

Bank of America preia grupul Merrill Lynch, pentru 50 miliarde dolari

Negocierile au fost îngreunate de anunţul băncii de investiţii Lehman Brothers că va cere declanşarea procedurilor de faliment sub protecţia articolului 11 din legea privind falimentul companiilor. Lehman Brothers şi Merrill Lynch sunt considerate de specialiştii din industrie ca având un grad similar de expunere la criza sectorului financiar.

"Bank of America are acum una dintre cele mai mari reţele de brokeraj din ţară, una dintre cele mai importante bănci de investiţii din lume şi un pachet important de acţiuni la cea mai bună companie de administrare a activelor la nivel mondial", a declarat James Ellman, manager de portofoliu la fondul de investiţii Seacliff Capital.

Bank of America a acceptat să plătească cu 0,8595 acţiuni pentru fiecare titlu al Merrill Lynch, de 1,8 ori valoarea contabilă a grupului financiar.

Achiziţia băncii de retail vizează acţiuni comune ale grupului financiar cu o valoare de 44 miliarde dolari, la care se adaugă acţiuni cu drept de opţiune, convertibile sau restricţionate totalizând 6 miliarde dolari.

Potrivit estimărilor tranzacţia se va încheia în primul trimestru al anului următor.

Preţul plătit, de 29 dolari pe acţiune, este cu 70% peste valoarea la care erau tranzacţionate titlurile Merrill Lynch în cursul şedinţei bursiere de vineri, însă sub nivelul de 50 dolari în mai sau 90 dolari în ianuarie 2007.

Grupul financiar Merrill Lynch a fost nevoit să subscrie peste 40 miliarde dolari în 2007, ca urmare a problemelor pieţei financiare şi a expunerii prea mari la criza din sectorul imobiliar.

Doar în august instituţia financiară a vândut credite garantate în valoare de 30 miliarde dolari companiei de investiţii de capital Lone Star la un preţ de 22 cenţi pentru un dolar.

În pofida expunerii la probleme financiare, Merrill Lynch este considerată de o parte a analiştilor ca subevaluată, divizia de brokeraj a grupului valorând peste 25 miliarde dolari, iar participaţia de 45% la compania de administrare a activelor BlackRock Inc este evaluată la peste 10 miliarde dolari.

Sub conducerea preşedintelui Kenneth Lewis, Bank of America a achiziţionat companii în valoare totală de peste 100 miliarde doalari începând cu 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici