Băsescu: Acordul cu FMI şi cu UE, cel mai puternic program anticriză

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-o emisiune difuzată sâmbătă de TVR1, că "cel mai puternic program anticriză al României este acordul cu FMI şi cu UE".

23 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Acordul cu FMI şi cu UE, cel mai puternic program anticriză

Băsescu: Acordul cu FMI şi cu UE, cel mai puternic program anticriză (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Băsescu a spus că cele două obiective ale acordurilor au fost menţinerea ratei de schimb leu/euro la un nivel acceptabil pentru economia românească şi pentru populaţie şi finanţarea deficitului bugetului de stat.

"Imaginaţi-vă că ar fi fost 5,5 cursul de schimb. N-am nicio probă că aşa ar fi fost, dar cu siguranţă ar fi fost un curs mai mare", a spus preşedintele, explicând că înţelegerile cu FMI şi UE au ajutat la menţinerea cursului de schimb.

Întrebat dacă nu este înrobitor pentru România faptul că a contractat un împrumut de 20 de miliarde de euro, şeful statului a dat un răspuns negativ.

"Poate că 150 de miliarde sau 200 de miliarde ar fi fost înrobitor. 20 de miliarde nu reprezintă o sumă greu de rambursat pentru România în stadiul ei actual de dezvoltare", a spus preşedintele.

El a mai spus că al doilea scop al acordului a fost finanţarea deficitului bugetului de stat. Şeful statului a spus că România este acum în situaţia în care asigură plata salariilor, pensiilor şi investiţiilor din bugetul de stat datorită banilor de la FMI şi UE.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici