Băsescu: Am propus la Consiliu analiza extinderii termenului de utilizare a fondurilor până în 2016

Şeful statului a declarat că a propus la Consiliul European să se analizeze posibilitatea de extindere a perioadei de utilizare a fondurilor europene până în 2016, flexibilizarea utilizării banilor de pe un program pe altul, precum şi ca finanţări BEI să nu fie considerate componentă a deficitului.

179 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am propus la Consiliu analiza extinderii termenului de utilizare a fondurilor până în 2016

Băsescu: Am propus la Consiliu analiza extinderii termenului de utilizare a fondurilor până în 2016 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru a diminua riscul ca România să nu cheltuiască toată suma alocată pe fondurile structurale, am propus Comisiei şi Consiliului să analizăm în perioada următoare posibilitatea extinderii termenului de utilizare a banilor din bugetul 2007-2013 cu trei ani, deci nu până în 2015, ci până în 2016. Astfel am diminua în mod considerabil riscul ca România să nu utilizeze toţi banii şi să ne putem apropia de un procent de 100% al alocaţiei din bugetul 2007-2013", a menţionat Băsescu.

Preşedintele Băsescu a mai spus că o altă propunere care vizează creşterea economică a României este legată de posibilitatea de a transfera fonduri de pe un program pe altul.

"Aici am exemplificat cu programul de la MDRT, care avea un grad de absorbţie, pe 4 mai, de 19,6%, un program care merge foarte bine şi programe în care avem un nivel de absorbţie de 2,3,4 procente. În aceste condiţii, am cerut flexibilizarea reglementărilor, care să ne permită alocarea de bani de pe un program pe altul", a explicat el.

Şeful statului a menţionat în context problema POSDRU. "Avem problema POSDRU, vă dau un exemplu, nu vreau să credeţi că spun să se ia bani de la POSDRU, dar s-ar putea să avem probleme în derularea acestui program. Şi atunci, decât să rămânem cu banii necheltuiţi, dacă vor fi cumva probleme, mai bine îi mutăm pe programul de dezvoltare regionala în timp util, astfel încât să îi putem cheltui în perioada n+3 ani sau n+2, dacă nu vom obţine n+3, dar eu cred că vom obţine", a arătat el.

Preşedintele a menţionat că vede flexibilizarea utilizării banilor de pe un program pe altul ca o soluţie de creştere pe termen lung, simultan cu continuarea reformelor structurale.

De asemenea, şeful statului a solicitat să se analizeze posibilitatea ca banii de la BEI utilizaţi pentru investiţii ori să nu fie consideraţi componentă a deficitului bugetar, ori să existe o relaxare a obiectivelor de deficit. El a menţionat că finanţările de la BEI nu pot fi utilizate la capacitate, întrucât cresc deficitul bugetar, existând astfel restricţii în utilizarea lor.

"Am cerut să se analizeze posibilitatea ca banii de la BEI, utilizaţi pentru investiţii, ori să nu fie consideraţi componentă a deficitului bugetar, ori să avem o relaxare a obiectivelor de deficit bugetar, pentru că nu sunt bani care se duc în consum, ci bani care contribuie la creştere", a spus el.

Preşedintele Băsescu a precizat că la acest summit - care a avut între teme soluţiile de creştere economică - nu au existat concluzii, fiind doar o discuţie premergătoare Consiliului European din iunie şi că, de aceea, face referire doar la punctul de vedere pe care l-a exprimat în Consiliu şi nu la opiniile generale.

Preşedintele a subliniat că soluţia corectă într-o strategie care vizează creşterea economică la nivel european înseamnă consolidare fiscală, reforme structurale şi investiţii.

Pe de altă parte, şeful statului a amintit că în timpul Guvernului Ungureanu a fost lansată o invitaţie pentru guvernele statelor membre privind o discuţie pe tema fondurilor structurale, sub deviza "Prietenii coeziunii", care a fost reînnoită de Guvernul Ponta, pentru data 1 iunie. "Pentru a nu crea impresia că se izolează Estul de vechea Europă, am informat toţi participanţii că oricine vrea să participe la întâlnirea de la 1 iunie de la Bucureşti este binevenit, inclusiv preşedintele Barroso. (...) Nu e o intenţie a Bucureştiului de a aduna Estul pentru o coaliţie, ci este o invitaţie deschisă către toate statele membre, până la urmă discutăm probleme care ne frământă şi pe unii şi pe alţii", a adăugat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici