Băsescu: Cred că în 5-6 ani, UE va avea rezolvată problema dependenţei de gaze din Rusia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că Uniunea Europeană, în 5-6 ani, va avea rezolvată problema dependenţei de gaze din Rusia, ceea ce va face ca influenţa rusească să scadă.

599 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Cred că în 5-6 ani, UE va avea rezolvată problema dependenţei de gaze din Rusia

Băsescu: Cred că în 5-6 ani, UE va avea rezolvată problema dependenţei de gaze din Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Uniunea Europeană a învăţat lecţia Crimeii. Nu a învăţat lecţia opririi gazelor, din 2008, a diminuării în mod deosebit a furnizării gazelor, în 2009, în schimb a învăţat extraordinar de bine lecţia Crimeii", a spus şeful statului într-un interviu acordat Unimedia.info, precizând că se desfăşoară deja negocierile pentru acordul de liber schimb dintre UE şi SUA, care se pot constitui într-o alternativă la aprovizionarea Europei cu gaz lichefiat.

Băsescu a mai spus că UE a început construcţia de terminale pentru gaze lichefiate, aduse din Golf, din Qatar în mod deosebit.

"Eu cred că în 5-6 ani UE va avea rezolvată problema dependenţei de gazele Federaţiei Ruse, ceea ce va face ca influenţa Federaţiei Ruse în Uniunea Europeană să scadă foarte mult", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele Băsescu a mai spus că, daca se confirmă că Moscova e implicată în atentatele la securitatea estului Ucrainei, Uniunea Europeană ar trebui să treacă la faza a treia a sancţiunilor, care este foarte dură, şi anume încetarea oricarui import de gaze din Rusia, îngheţarea asseturilor ruse şi încetarea oricărei relaţii politice.

Întrebat dacă România va interveni în ajutorul Republicii Moldova, în cazul unui conflic, preşedintele a menţionat că România nu se va implica militar în niciun conflict militar din regiune decât în parteneriat cu aliaţii din NATO.

Despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Traian Băsescu a spus că termenul de 2015 pentru începerea negocierilor este prematur.

"Nu pot să fiu nerealist, să spunem că în 2015 se poate trece la negocierea tratatului de aderare. Însă ar putea fi un 2018-2019, începerea negocierilor", a afirmat şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici