Băsescu: Guvernul să se gândească în 2012 la noi măsuri de stimulare a exporturilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că în 2012 Guvernul trebuie să se gândească la noi măsuri de sprijinire a exportatorilor, preşedintele adăugând că ţara nu va fi performantă până nu va exista un echilibru perfect între exporturi şi importuri.

185 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Guvernul să se gândească în 2012 la noi măsuri de stimulare a exporturilor

Băsescu: Guvernul să se gândească în 2012 la noi măsuri de stimulare a exporturilor (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele a vorbit, în discursul rostit la întâlnirea cu reprezentanţii ANEIR, despre "contribuţia extraordinară a exporturilor la scăderea deficituluide cont curent".

"De fapt, aceasta a fost una dintre marile noastre vulnerabilităţi, mai mare decât deficitul bugetar, mai mare decât gradul de îndatorare. Deficitul de cont curent, diferenţa dintre exporturi şi importuri a fost cea care ne-a adus în pragul colapsului în 2009", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că trebuie înţeles foarte clar că vor trebui dezvoltate politici care să stimuleze exporturile. Preşedintele a mai spus că dacă în anul 2008 deficitul de cont curent al României era de 23 de miliarde de euro, acesta va atinge în 2011 un nivel de 10 miliarde de euro, "cifră constantă de-a lungul ultimilor ani".

"Ţara nu va fi performantă până nu echilibrăm perfect exporturile cu importurile. Şi vom fi cu atât mai performanţi cu cât vom reuşi să avem o balanţă pozitivă", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a mai adăugat că fixarea unui astfel de obiectiv pentru politicieni este dificilă deoarece nu aduce voturi. "Singur, este foarte dificil să fixezi politicienilor un astfel de obiectiv pentru că nu cresc salariile, nu cresc pensiile, deci nu aduce voturi când vorbeşti de nevoia de a echilibra balanţa de plăţi a României", a spus Traian Băsescu.

El a adăugat că deşi Guvernul "nu poate fi inclus într-o formulă de a i se mulţumi" s-au adoptat măsuri pozitive. "Sigur, s-a făcut, dar dincolo de ce s-a făcut anul 2012 trebuie să fie un an în care guvernul să se gândească la noi măsuri de sprijinire a exportatorilor", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a precizat că trebuie să fie vorba de măsuri "posibile şi realiste care să ajute exportatorii". "Că aşa, când îi vezi la TV, vin şi spun «Să se reducă CAS-ul». Da, dar daţi-mi bani de pensii", a comentat preşedintele spunând că deficitul la acest capitol este de 3,7 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici