Băsescu: Vor fi benchmark-uri care vor face ca tranşa următoare de la FMI să intre pentru iulie

Şeful statului a declarat, joi, că tranşa următoare de la FMI ar fi trebuit eliberată în partea a doua a lunii iunie, dar cu certitudine vor fi introduse benchmark-uri care vor face ca tranşa să intre "pentru luna iulie", pentru ca Guvernul să probeze că este angajat în măsurile convenite.

20 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Vor fi benchmark-uri care vor face ca tranşa următoare de la FMI să intre pentru iulie

Băsescu: Vor fi benchmark-uri care vor face ca tranşa următoare de la FMI să intre pentru iulie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a spus că s-a discutat în paralel cu reprezentanţii fondului varianta neîncrederii, care presupunea o creştere a TVA-ului de la 19 la 24%, o creştere a cotei unice de impozitare de la 16 la 20% şi o scădere a salariilor bugetarilor cu 20% pentru a menţine cotele deficitului bugetar în limita a 6,7-6,8% din PIB, dar şi varianta încrederii, cea pe care a prezentat-o şi asupra căreia s-a convenit.

"Nu am convenit astăzi cu FMI care vor fi benchmark-urile pentru eliberarea tranşei următoare. În mod normal, tranşa următoare trebuia eliberată în partea a doua a lunii iunie, dar cu certitudine vor fi introduse benchmark-uri care vor face ca tranşa următoare de la Fond să intre pentru luna iulie, pentru a da timp Guvernului să probeze că este angajat să îşi ia măsurile pe care le-a convenit", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că în discuţiile cu delegaţia FMI s-a optat pentru "varianta încrederii", în care Guvernul să-şi continue programele de restructurare masivă a cheltuielilor, iar memorandumul care se va semna va fi "în linii mari" expresia acestei variante.

Preşedintele a spus că echipa de evaluare a FMI, UE şi BM, dar şi Guvernul, au avut în atenţie două variante: una a neîncrederii şi alta a încrederii.

Băsescu a afirmat că varianta neîncrederii se referea la creşterea TVA de la 19 la 24%, a cotei unice de la 16 la 20%, şi la reducerea salariilor în sectorul bugetar, pentru a ne putea încadra într-un deficit bugetar de 6,7 - 6,8% din PIB.

A doua variantă, a încrederii, este aceea în care Guvernul îşi va continua programul de restructurare masivă a cheltuielilor. Şeful statului a anunţat scăderea pensiilor cu 15% şi a salariilor din sistemul bugetar cu 25%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici