BBC: India ar putea genera o criză alimentară globală dacă interzice exportul de orez

  • Pe 20 iulie, India a interzis exporturile de orez alb non-basmati.
  • Motivul pentru care o face ar fi calmarea creşterii preţurilor pe plan intern, însă măsura generează creşteri de preţuri în occident.
  • S-au publicat clipuri pe social media cu clienţi panicaţi şi rafturi goale de orez în magazinele alimentare indiene din SUA şi Canada.
1086 afișări
Imaginea articolului BBC: India ar putea genera o criză alimentară globală dacă interzice exportul de orez

sukhis.com

India este cel mai mare exportator de orez din lume, reprezentând aproximativ 40% din comerţul global cu cereale, Thailanda, Vietnam, Pakistan şi SUA  fiind alţi exportatori de top.

Printre principalii cumpărători de orez se numără China, Filipine, Nigeria, Cuba, Panama, Indonezia şi Bangladesh, precum şi în ţările din Africa. 

În ţările consumatoare de top din Asia, precum Bangladesh, Bhutan, Cambodgia, Indonezia, Thailanda şi Sri Lanka, ponderea consumului de orez în consumul total de calorii pe zi variază de la 40% la 67%. 

Anul trecut, India a exportat 22 de milioane de tone de orez în 140 de ţări, raportează BBC. La nivel global, s-au comercializat 56 milioane de tine de orez. 

Dintre acestea, au fost 6 milioane de tone de orez alb Indica, relativ mai ieftin, cultivat în India. 

Orezul alb Indica domină aproximativ 70% din comerţul global, iar India şi-a încetat acum exportul. 

Cauza încetării exportului ar fi limitarea creşterii preţurilor pe plan intern.

Dar experţii spun că interzicerea exporturilor din India prezintă riscuri foarte mari pentru securitatea alimentară globală. 

„Ar provoca cu siguranţă o creştere a preţurilor globale la orezul alb” şi „ar afecta negativ securitatea alimentară a multor naţiuni africane”, avertizează Ashok Gulati şi Raya Das, de la Consiliul Indian pentru Cercetare în Relaţii Economice Internaţionale, o companie cu sediul în Delhi.

,,India, pentru a deveni un lider responsabil al Sudului Global în G-20, ar trebui să evite astfel de interdicţii absurde. Daunele ar putea fi mult mai mari, iar India va fi văzută ca un furnizor foarte nesigur de orez”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici