BCE a majorat fondurile de urgenţă acordate băncilor din Grecia la 75,5 miliarde de euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat miercuri fondurile de urgenţă puse la dispoziţia băncilor din Grecia, cu 1,5 miliarde euro, la 75,5 miliarde euro, în timp ce guvernul elen continuă negocierile intense cu creditorii pentru reluarea programului de susţinere financiară.

132 afișări
Imaginea articolului BCE a majorat fondurile de urgenţă acordate băncilor din Grecia la 75,5 miliarde de euro

BCE a majorat fondurile de urgenţă acordate băncilor din Grecia la 75,5 miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reprezentanţii BCE au refuzat să comenteze, relatează MarketWatch.

În cadrul programului BCE de asistenţă financiară de urgenţă (ELA) banca centrală a Greciei acordă împrumuturi instituţiilor financiare elene. Împrumuturile au dobânzi mai mari decât împrumuturile standard ale BCE, iar riscul de creditare revine statului elen.

Băncile din Grecia au fost obligate, în februarie, să recurgă la programul ELA, după ce BCE a suspendat o excepţie care permitea băncilor să folosească obligaţiunile guvernamentale drept garanţii pentru împrumuturile de la Banca Centrală Europeană.

În presă au apărut informaţii potrivit cărora BCE ar analiza diferite modalităţi pentru a reduce finanţările acordate băncilor din Grecia prin programul de asistenţă financiară de urgenţă ELA.

Printre măsurile analizate de BCE pentru limitarea finanţărilor se numără reducerea sumei maxime care poate fi accesată prin ELA, precum şi majorarea nivelul de "haircut" (marja care se deduce din valoarea de piaţă a activelor eligibile pentru a se obţine valoarea ajustată a acestora) pentru garanţiile depuse de băncile din Grecia.

Grecia mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar în valoare de 240 de miliarde de euro încheiat în 2010 cu FMI, UE şi BCE, însă creditorii ţării au condiţionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate, reforme pe care guvernul de la Atena refuză să le implementeze pentru a nu împovăra şi mai mult populaţia.

Miniştrii din zona euro au cerut de mai multe ori guvernului elen să revizuiască lista de reforme trimisă în urma acordului încheiat cu creditorii internaţionali în luna februarie, întrucât măsurile propuse nu sunt suficient de concrete.

În acest sens, Benoit Coeure, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, a afirmat că există "un progres concret" în negocierile cu Grecia. Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, a declarat marţi că guvernul de la Atena şi creditorii săi internaţionali au început să reducă diferenţele de viziune, întrucât ambele părţi înţeleg că cea mai bună şansă pentru a ajunge la un acord este compromisul, potrivit Bloomberg.

Miniştri de Finanţe ai statelor din zona euro se întâlnesc la Riga, în Letonia, pe 24 aprilie, pentru a discuta situaţia Greciei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici