BCE a suplimentat fondurile de urgenţă destinate băncilor elene la 80,7 mld euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a suplimentat fondurile de urgenţă destinate băncilor din Grecia, de la 80,2 miliarde euro la 80,7 miliarde euro, pe fondul negocierilor intense dintre autorităţile elene şi creditorii internaţionali pentru un nou acord care să permită deblocarea finanţării ţării.

80 afișări
Imaginea articolului BCE a suplimentat fondurile de urgenţă destinate băncilor elene la 80,7 mld euro

BCE a suplimentat fondurile de urgenţă destinate băncilor elene la 80,7 mld euro (Imagine: Shutterstock)

"Băncile elene mai au o rezervă de lichidităţi neutilizată de circa 3 miliarde de euro", a declarat un oficial bancar elen, citat de MarketWatch.

Reprezentanţii BCE au refuzat să comenteze.

În cadrul programului de asistenţă financiară de urgenţă al BCE (ELA), banca centrală din Grecia împrumută bani instituţiilor financiare din ţară. Împrumuturile sunt acordate cu o dobândă mai mare decât în cazul creditelor standard ale BCE, iar riscurile sunt suportate de statul elen.

Băncile elene au fost nevoite să recurgă la finanţare prin programul ELA în luna februarie, după ce BCE a suspendat o excepţie care permitea băncilor din Grecia să folosească drept garanţii obligaţiuni guvernamentale cu rating nerecomandat investiţiilor, pentru împrumuturile de la BCE.

Oficiali ai instituţiilor europene şi ai FMI au finalizat marţi un proiect de acord pentru deblocarea ajutorului pentru Grecia, în urma unei întâlniri care a avut loc luni seara la Berlin, au declarat două persoane apropiate situaţiei.

Propunerile urmează să fie prezentate în curând guvernului elen şi ar putea include reforme dificile în sistemul de pensii, legislaţia muncii şi alte domenii, precum şi măsuri bugetare care să asigure un excedent al bugetului primar.

Oficialii greci au declarat marţi că nu au primit încă proiectul de acord din partea creditorilor. Premierul Alexis Tsipras a afirmat ulterior în faţa reporterilor de la Atena că Grecia a trimis creditorilor propriile propuneri pentru un acord cu instituţiile europene şi FMI. Premierul a adăugat că este optimist că propunerea Greciei va fi acceptată.

Grecia mai are de primit din partea instituţiilor financiare 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie în această lună.

Statul elen trebuie să plătească FMI datorii scadente în luna iunie în valoare de 1,6 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici