BCE a suplimentat fondurile pentru Grecia cu 1,4 miliarde euro, la 76,9 miliarde euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a suplimentat fondurile de urgenţă destinate băncilor din Grecia cu 1,4 miliarde euro, la 76,9 miliarde euro, chiar dacă anterior semnalase că accesul la finanţare ar putea deveni mai dificil din cauza blocajului negocierilor ţării cu creditorii, potrivit unei surse.

138 afișări
Imaginea articolului BCE a suplimentat fondurile pentru Grecia cu 1,4 miliarde euro, la 76,9 miliarde euro

BCE a suplimentat fondurile pentru Grecia cu 1,4 miliarde euro, la 76,9 miliarde euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Săptămâna trecută, băncile din Grecia au beneficiat de o suplimentare a finanţării din partea BCE, prin intermediul facilităţii Emergency Liquidity Assistance (ELA), de 1,5 miliarde de euro, relatează MarketWatch.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze.

În lipsa unui acord rapid între Grecia şi creditorii ţării, formaţi din reprezentanţii zonei euro şi FMI, BCE analizează măsuri de limitare a finanţării prin programul ELA, pentru a reduce riscurile în cazul în care negocierile vor eşua.

Printre măsurile care ar putea fi discutate de consiliul guvernatorilor BCE la şedinţa din 6 mai ar putea fi şi creşterea discount-ului impus obligaţiunilor folosite de bănci ca garanţii pentru împrumuturi.

Împrumuturile acordate prin intermediul ELA au rolul să compenseze depozitele retrase din bănci şi sunt acordate de banca centrală elenă pe propriul risc.

Guvernul elen condus de premierul Alexis Tsipras caută fonduri pentru plata salarilor şi a pensiilor la sfârşitul acestei luni şi pentru plata unei rate de aproape 1 miliard de euro către FMI, în prima jumătate a lunii mai.

Miniştrii de Finanţe din zona euro nu au ajuns la un acord pentru deblocarea ajutorului destinat Greciei, la o reuniune de săptămâna trecută de la Riga, în lipsa unui plan complet de reforme din partea autorităţilor de la Atena.

Tsipras a semnalat că ar putea consulta populaţia, prin referendum, dacă să aprobe un acord cu creditorii care nu ar respecta angajamentul din campanie, de a pune capăt austerităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici