BCE ar putea coborî dobânda de politică monetară sub 1,5%

Banca Centrală Europeană ar putea reduce dobânda cheie sub nivelul de 1,5% din prezent, a declarat Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru în consiliul BCE, care consideră că programele de relansare economică implementate de diferite state vor contribui la o revenire modestă a economiei globale în 2010.

22 afișări
Imaginea articolului BCE ar putea coborî dobânda de politică monetară sub 1,5%

BCE ar putea coborî dobânda de politică monetară sub 1,5%

BCE a redus, joi, dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la un nou minim istoric de 1,5%, pe fondul recesiunii din zona euro şi inflaţiei foarte reduse.

Membrii Consiliului băncii nu consideră că nu se poate trece şi sub acest nivel, a declarat Gonzalez-Paramo, într-un inteviu acordat publicaţiei spaniole ABC, preluată de Reuters.

"Dacă rata ar putea ajunge şi mai jos încă nu ne-am decis. Dar nu am hotărât că acest nivel va rămâne cel mai mic. Vom vedea cu ocazia următoarelor întâlniri ale membrilor Consiliului care este nivelul adecvat pentru a garanta stabilitatea preţurilor pe termen mediu, în contextul acestei crize economice severe", a precizat el.

Dobânda de politică monetară din zona euro este mai mare decât cea hotărâtă de Rezerva Federală a SUA, de 0,25%, sau comparativ cu cea a Băncii Angliei, unde rata este de 0,5%.

Pachetele de stimulare adoptate de diferite state vor sprijini o revenire înceată a economiei anul viitor, a afirmat bancherul.

"Ne aşteptăm ca activitatea economică la nivel global, cât şi în zona euro să slăbească în 2009, pentru a reveni încet în 2010", a spus oficialul.

Gonzalez-Paramo a adăugat că BCE vrea să joace un rol mai important în supraveherea şi controlul sistemului financiar.

Citeşte şi:

BCE a redus dobânda cheie la 1,5%

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici