BCE avertizează UE să nu introducă o taxă excepţională asupra activelor ruseşti îngheţate

  • Banca Centrală Europeană a avertizat Uniunea Europeană să nu intervină pentru a cere bani de la custozii activelor ruseşti blocate.
  • BCE susţine că acest lucru ar putea afecta încrederea în euro ca monedă globală şi ar putea afecta stabilitatea financiară.
2930 afișări
Imaginea articolului BCE avertizează UE să nu introducă o taxă excepţională asupra activelor ruseşti îngheţate

Instituţia cu sediul la Frankfurt a transmis în privat Comisiei Europene că planurile de deturnare a plăţilor aferente obligaţiunilor deţinute de banca centrală rusă pentru a finanţa Ucraina ar trimite un semnal negativ pieţelor globale, afirmă surse citate de Financial Times.

Avertismentele vin în contextul în care oficialii UE examinează modalităţi de utilizare a unei părţi din veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate care sunt blocate în instituţii financiare ale Europei. 

BCE a avertizat că utilizarea veniturilor din dobânzile provenite din activele ruseşti imobilizate ar putea încuraja alte bănci centrale care deţin rezerve mari de bani să "întoarcă spatele" monedei euro, mai ales dacă UE acţionează unilateral fără alte ţări din G7.

Uniunea Europeană în considerare o serie de opţiuni, principala variantă fiind gestionarea activelor ruseşti pentru a genera randamente pentru Ucraina. Toate căile examinate implică riscuri juridice, precum şi de stabilitate financiară, şi nu s-a luat nicio decizie.

Unul dintre domeniile de interes sunt depozitarii centrali de valori mobiliare, inclusiv Euroclear, cu sediul în Belgia, unde sancţiunile au imobilizat active ruseşti în valoare de 196,6 miliarde de euro timp de un an. Activele cresc pe măsură ce cupoanele se acumulează şi tot mai multe obligaţiuni ajung la maturitate, dar Euroclear nu poate transfera banii către proprietarul său legal.

Activele sunt reinvestite temporar de Euroclear generând un profit suplimentar. Oficialii UE analizează dacă profiturile generate de această reinvestire pot fi redirecţionate către Ucraina.

O idee analizată de către oficialii Comisiei este aceea de a solicita custozilor de active din UE să aducă o contribuţie neaşteptată din aceste profituri, potrivit persoanelor familiarizate cu discuţiile. Acestea ar putea fi folosite pentru a sprijini Ucraina. 

Cu toate acestea, ideea a creat nervozitate în rândul statelor membre şi, de asemenea, la Frankfurt, care promovează euro ca monedă globală şi este preocupat să nu zdruncine încrederea în structurile financiare ale UE. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici