BCE va continua în 2011 retragerea măsurilor de susţinere a băncilor

Banca Centrală Europeană va continua şi în 2011 retragerea măsurilor de susţinere a băncilor, a declarat, marţi, Juergen Stark, membru în conducerea instituţiei, chiar dacă liderii europeni se confruntă cu o nouă criză a datoriilor suverane în periferia zonei euro, transmite Bloomberg.

12 afișări
Imaginea articolului BCE va continua în 2011 retragerea măsurilor de susţinere a băncilor

BCE va continua în 2011 retragerea măsurilor de susţinere a băncilor (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Eliminarea măsurilor de suplimentare a lichidităţilor va continua şi după sfârşitul acestui an. În opinia mea, condiţiile de pe pieţele monetare şi financiare s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimele luni, excluzând tensiunile recente de pe anumite segmente ale pieţei datoriilor suverane", a spus Stark.

Retragerea măsurilor excepţionale de către BCE este complicată de revenirea temerilor legate de soliditatea bugetară a unor ţări precum Irlanda, Portugalia şi Grecia.

Problemele au alimentat speculaţiile că BCE va menţine mai mult timp măsurile de stimulare şi va majora achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale.

"Comentariul lui Stark nu este de ajutor. Este o afirmaţie îndrăzneaţă în condiţiile în care trei ţări din regiune sunt practic excluse de pe piaţă. Singura explicaţie ar fi că BCE pregăteşte o soluţie specială pentru ţările cu probleme şi va continua strategia de ieşire pentru celelalte", a declarat Jacques Cailloux, economist şef la Royal Bank of Scotland în Londra.

Stark a mai spus că ar putea fi avute în vedere unele schimbări pentru cadrul operaţional al BCE, post-criză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici