BCE vrea să taxeze cu până la 15 milioane de euro pe an marile bănci pentru a le supraveghea

Banca Centrală Europeană (BCE) intenţionează să taxeze cu până la 15 milioane de euro pe an marile instituţii de credit pentru a-şi recupera costurile pe care le înregistrează pentru supravegherea acestora.

135 afișări
Imaginea articolului BCE vrea să taxeze cu până la 15 milioane de euro pe an marile bănci pentru a le supraveghea

BCE vrea să taxeze cu până la 15 milioane de euro pe an marile bănci pentru a le supraveghea (Imagine: Shutterstock)

Costurile pentru instituţiile de credit au fost dezvăluite marţi într-un proiect de reglementare a comisioanelor publicat de BCE, potrivit Bloomberg.

Din circa 130 de bănci pe care le va monitoriza direct, cele mai multe vor plăti între 700.000 de euro şi 2 milioane de euro pe an. Aproximativ 6.000 de bănci pe care BCE le va supraveghea indirect vor achita între 2.000 de euro şi 200.000 de euro pe an, suplimentar faţă de comisioanele percepute de autorităţile naţionale.

BCE preia din noiembrie responsabilitatea supravegherii sectorului bancar, unul dintre pilonii unei uniuni bancare care ar trebui să consolideze sistemul financiar european. Banca estimează că Mecanismul Unic de Supraveghere va înregistra costuri de circa 260 de milioane de euro în 2015.

"Nu este niciodată plăcut să-ţi fie prezentată nota de plată, dar în acest caz primeşti ceva în schimb. Când va reveni încrederea în sectorul bancar european, băncile vor beneficia imediat. Diferenţele de dobânzi se vor reduce, finanţarea va deveni mai ieftină, iar economia se va stabiliza. Toate băncile ştiu asta", a declarat Jan Sijbrand, reprezentantul Olandei în Consiliul de Supraveghere al BCE.

Băncile supravegheate cu subsidiare în una sau mai multe ţări din zona euro vor primi o singură notificare privind comisionul datorat băncii, potrivit BCE. Suma percepută de BCE va depinde de expunerea la risc a instituţiei de credit şi de activele totale.

Proiectul BCE este supus consultării cu publicul până la 11 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici