BCR: Inflaţia din mai, mult sub prognoză, susţine o reducere a dobânzii BNR în iulie

Evolutia ratei inflatiei în luna mai, în scădere la 5,1%, a fost o surpriză pozitivă şi sustine o reducere a dobânzii BNR în iulie, sunt de părere analiştii Erste, grupul austriac care detine BCR.

Urmărește
596 afișări
Imaginea articolului BCR: Inflaţia din mai, mult sub prognoză, susţine o reducere a dobânzii BNR în iulie

BCR: Inflaţia din mai, mult sub prognoză, susţine o reducere a dobânzii BNR în iulie

Rata inflaţiei a încetinit brusc în luna mai, ajungând la 5,1% an/an, de la 5,9% an/an în aprilie, ca urmare a unei noi scăderi importante a preţurilor reglementate la gaze naturale şi energie electrică, a ieftinirii legumelor şi a unui efect de bază favorabil.

Preţurile de consum au scăzut cu 0,11% fată de aprilie, prima scădere lunară din decembrie 2023.

”Indicele IPC a fost cu mult sub prognoza noastră de 5,5% an/an şi sub mediana Bloomberg de 5,6% an/an. Eroarea prognozei noastre a venit în principal din efectul întârziat al scăderii preţurilor reglementate la gaze naturale şi energie electrică. Inflaţia de bază a scăzut la 6,3% an/an în mai, de la 6,7% an/an în aprilie, în conformitate cu proiecţia noastră”, se arată în analiza Erste.

Potrivit datelor Ministerului Energiei, preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% faţă de preţurile maximale plafonate. De exemplu, preţul practicat de principalul furnizor de gaze naturale pentru consumatorii casnici este 0,23381 lei/ kWh (preţul maxim plafonat fiind de 0,310 lei/kWh). La energie electrică, pentru clienţii casnici cu un consum mai mare de 300 kWh/lună, scăderile aplicate de principalii furnizori ajung până la 15% faţă de preţul maximal de 1,3 lei/kWh, preciza un comunicat al ministerului de la începutul lunii mai.

În baza datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistică, Erste a revizuit în jos prognoza privind inflaţia la sfârşitul anului la 4% an/an faţă de 4,2% an/an anterior. Banca a mentinut neschimbată prognoza privind inflaţia de bază pentru decembrie 2024 la 4,9%.

”Surpriza inflaţiei din luna mai consolidează opinia noastră privind prima reducere a ratei BNR în iulie cu 25 puncte, până la 6,75%, şi ne aşteptăm ca rata cheie să ajungă la 6% până la sfârşitul anului. Inflaţia care scade mult mai rapid decât cea mai recentă prognoză a băncii centrale ar trebui să susţină prima reducere a ratei la şedinţa din iulie”.

În Raportul privind inflatia, BNR a prognozat o rată de 6% până la sfârşitul T2 2024.

Dar Erste estimează acum o inflatie de 4,7% în iunie.

”Reducerea ratei BCE din iunie ar trebui să facă BNR mai încrezătoare în ceea ce priveşte momentul relaxării”, spun analiştii băncii.


 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici