BCR va disponibiliza 1.600 de salariaţi şi va închide peste 60 de sucursale

Grupul BCR va disponibiliza 1.600 de salariaţi în următoarele 12-18 luni, reprezentând 17,5% din totalul angajaţilor, pentru a reaşeza modelul la noile realităţi economice, dar va continua creşterea prin stimularea tranzacţiilor bancare şi concentrarea pe lei, anunţă preşedintele băncii Tomas Spurny.

4946 afișări
Imaginea articolului BCR va disponibiliza 1.600 de salariaţi şi va închide peste 60 de sucursale

BCR va disponibiliza 1.600 de salariaţi şi va închide peste 60 de sucursale (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

 

Astfel, vor fi închise peste 60 de sucursale neprofitabile, iar numărul salariaţilor va scădea de la 9.100 la 7.500.

Preşedintele executiv al BCR a precizat că în urma crizei modelul de business s-a modificat, iar sustenabilitatea afacerii presupune în acest moment o reducere a costurilor, ţinta fiind de 250 de milioane lei în următorii doi ani.

El a arătat că strategia de dezvoltare pentru următorii cinci ani a fost aprobată recent, aşa încât planul de restructurare nu a fost încă negociat cu cele trei sindicate din bancă.

"Orice faci trebuie să ai tot timpul în minte sustenabilitatea. Unele lucruri ţin puţin, altele funcţionează pe termen lung. Dacă acţionezi repede fără ideea de sustenabilitate în minte, atunci creezi bule speculative (...) Oricine este înţelept va vedea că cel mai important este cum le asiguri un viitor bun celor 7.500 de oameni care rămân în bancă", a continuat Spurny.

El a explicat că pe perioade de creştere economică băncile au altă viziune, dar atât timp cât creşterea este departe, bancherii sunt obligaţi să se uite la costuri. Potrivit şefului BCR, un raport de 40-50% cost/venituri nu poate fi obţinut în această perioadă fără restructurare, iar lipsa acesteia ar plasa indicatorul la 60-70%.

Deşi a recunoscut că a venit în BCR pentru a restructura banca, Spurny spune că nu este un "profesionist" al restructurării sau un adept exclusiv al unor asemenea măsuri, arătând că în Ungaria sau Slovacia a avut o strategie de investiţii, iar banca pe care a construit-o în Slovacia are în prezent o cotă de piaţă de 15%.

El a amintit că Erste a investit în România circa 9,3 miliarde euro, echivalentul a jumătate din împrumuturile atrase de la instituţiile financiare internaţionale, şi se plasează astfel ca cel mai mai susţinător privat al economiei româneşti.

Spurny susţine că BCR va reveni pe creştere în a doua parte a anului viitor, şi estimează că 2013 va fi un an greu pentru sistem, cu un avans modest, de numai o cifră, în linie cu creşterea PIB.

Oficialul BCR estimează însă o revenire mai puternică a facerilor începând cu 2014, cu rate de 3,5-4-6% pe partea de retail şi de 7-9% pe segmentul corporate.

În ceea ce priveşte evoluţia depozitelor, Spurny consideră că BCR are cea mai puternică poziţie din piaţă, ceea ce-i va permite ca în unele cazuri să aibă o rată de creştere egală cu media pe sistem, sau chiar sub această.

El a explicat că pentru cel care constituie un depozit este mai importantă soliditatea instituţiei decât pentru un client care accesează credite, astfel că BCR va avea o politică în care să predomine garanţia că deponentul are siguranţa banilor palsaţi.

În ceea ce priveşte regândirea afacerilor prin promovarea finanţării în lei, şeful BCR speră că modelul va fi urmat de întreaga piaţă, mai ales că ultimii patru ani au demonstrat că procesul de convergenţă pe care au mizat bancherii în perioada precriză nu este atât de rapid şi nici nu sunt perspective rapide de îmbunătăţire.

Spurny susţine că toate modelele de afaceri ale băncilor mizau pe atingerea unui PIB/locuitor de 10.000 de euro, ceea ce în condiţiile actuale nu se întrevede foarte rapid. PIB-ul pe locuitor este în prezent de 6.700 de euro.

Şeful BCR crede că 2013 va fi un an dificil pentru sistemul bancar, fiind al cincilea an de la debutul recesiunii, în care se va înregistra creştere economică redusă. El a explicat că multe companii şi industrii au suferit din această contracţie, iar complementar apar probleme de lichiditate.

Potrivit lui Spurny, la fiecare două trimestre se observă că rezilienţa unor industrii şi companii scade, iar aceasta se simte în bănci.

În ciuda acestei perspective, BCR are în plan să deschide 20 de sucursale în locuri cu potenţial, proces care se va realiza până în ultimul trimestru de anul viitor sau primul trimestru din 2014.

La nivelul dezvoltării activităţii, BCR are în plan să devină prima bancă din România în termeni de tranzacţionare, iar această ţintă va fi realizată prin îmbunătăţirea treptată a serviciilor şi produselor, care s ducă în final la folosirea integrală a infrastructurii băncii şi, astfel, la îmbunătăţirea profitabilităţii.

Spurny a precizat că are în vedere lansarea unor produse simple pe care populaţia să le înţeleagă.

Oficialul BCR admite că trecerea la lei va fi dificilă, mai ales în cazul multor companii mari, dar banca se va orienta în principal pe întreprinderile mici şi mijlocii şi companiile de dimensiuni medii.

Principalele activtăţi ale grupului BCR sunt derulate de bancă. Grupul mai este prezent în România prin BCR Leasing, BCR Banca pentru Locuinţe, BCR Pensii,  BCR Chişinău şi BCR Partener Mobil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici