Berceanu: Contestarea licitaţiilor de achiziţii publice a devenit un sport naţional

Depunerea de contestaţii la licitaţiile de achiziţii publice a devenit un sport naţional, prin care diferite firme urmăresc doar să împiedice câştigătorul selecţiei să înceapă lucrările şi blochează utilizarea fondurilor bugetare şi comunitare, a declarat ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

Urmărește
74 afișări
Imaginea articolului Berceanu: Contestarea licitaţiilor de achiziţii publice a devenit un sport naţional

Berceanu: Contestarea licitaţiilor de achiziţii publice a devenit un sport naţional (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

El a participat, marţi, împreună cu premierul Emil Boc, la lansarea de către Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a unui manual operaţional pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică.

Manualul prezintă tipurile de contracte atribuite prin achiziţie publică, planificarea achizițiilor, procedurile, precum și modalitățile de atribuire.

Ministrul Transporturilor a arătat că din manual lipseşte partea de "bună-credinţă", care în fapt nu poate fi introdusă în nicio lege, dar contribuie la blocarea diferitelor lucrări publice.

"De multe ori, deşi regulile din România sunt identice cu cele din Austria, Germania sau Franţa, ele sunt utilizate cu alte conotaţii, nu pentru că legislaţia este diferită, ci din cauza unor practici care ţin de buna-credinţă. Peste tot există posibilitatea contestaţiei, dar spre deosebire de alte ţări, unde procedura este aplicată foarte rar, când într-adevăr se întâmplă ceva, la noi a devenit un sport naţional", a spus Berceanu.

Premierul Emil Boc a apreciat la rândul său că manualul pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică va reprezenta un instrument util în derularea acestor proceduri.

Guvernul a decis, în luna martie, că persoanele fizice şi firmele care contestă în instanţă rezultatul unei licitaţii de atribuire a unui contract de achiziţii publice vor plăti o taxă de timbru în cuantum de 2% din valoarea contractului. Regula a fost introdusă pentru a reduce numărul de contestaţii care blochează proiectele.

Taxa de timbru va fi rambursată numai câştigătorului contestaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici