Bloomberg: Franţa nu mai este sexy pentru antreprenori, speriaţi de taxele preşedintelui Hollande

Guvernul de la Paris pregăteşte un buget pentru anul viitor care vizează fonduri de 24,4 miliarde de euro din taxe suplimentare, însă între timp antreprenorii şi bogaţii Franţei se înghesuie să părăsească ţara, potrivit Bloomberg.

180 afișări
Imaginea articolului Bloomberg: Franţa nu mai este sexy pentru antreprenori, speriaţi de taxele preşedintelui Hollande

Francois Hollande (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Preşedintele Francois Hollande loveşte investitorii cu mai mult de zece astfel de noi măsuri, inclusiv o taxă de 75% pe veniturile de peste 1 milion de euro.

"Franţa nu mai este locul sexy în care să te afli. Pentru a atrage şi păstra afacerile şi locurile de muncă trebuie să arăţi cât de bine poţi, mai ales în vremuri dificile economic. Cu toate costurile, taxele şi presiunea soacială, Franţa pare mai mult o menajeră bătrână", a declarat Jean-Emile Rosenblum, fondator şi fost proprietar al Pixmania, retailer online de PC-uri, pentru Bloomberg.

Rosenblum, care părăseşte Franţa împreună cu familia pentru a începe o nouă afacere într-o ţară pe care nu o dezvăluie, se află printre francezii fugăriţi de taxele anunţate de Hollande după câştigarea alegerilor în mai. Taxa de 75% pentru veniturile de peste 1 milion de euro a fost urmată de noi impozite pe câştigurile de capital, majorarea taxei pe venit şi avere, a celei percepute pe moşteniri, precum şi a celei impuse antreprenorilor care îşi vând companiile.

Povara taxelor a cauzat un val de plecări din Franţa, afirmă Philippe Kenel, avocat specializat în legislaţia fiscală la firma Python, Schifferli, Peter & Associates din Geneva.

"Este imposibil de măsurat câţi oameni pleacă sau au plecat, întrucât nimeni nu vrea să iasă public. Am dublat numărul de relocări în acest an, cu un avans puternic după ce Hollande şi-a prezentat planurile fiscale în septembrie. Persoanele care s-au retras aleg Elveţia, iar antreprenorii Belgia sau Londra", a spus Kenel.

Guvernul încearcă să-şi crească veniturile prin taxe pe companiile mari, companii recent înfiiinţate în sectorul IT, dar şi averi private, pentru a coborî deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB anul următor. Hollande, primul preşedinte socialist începând din 1995, a cerut francezilor mai bogaţi să arate patriotism într-o perioadă economică dificilă.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a declarat în iunie că-i va întâmpina cu covorul roşu pe francezii care fug de taxele mari. Spre deosebire de Franţa, Marea Britanie nu are o taxă pe avere.

De asemenea, Hollande a urcat la 45% nivelul impozitului pentru câştigurile de peste 150.000 de euro pe an, în timp ce Marea Britanie a redus o rată similară, pentru persoanele cu peste 150.000 de lire sterline, de la 50% la 45%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici