BM prognozează că România va avea în 2009 o scădere a PIB de 4%

Banca Mondială (BM) prognozează o contracţie economică de 4% în România pentru acest an, urmată de o creştere de 0,5% a Produsului Intern Brut (PIB) în 2010, respectiv 2,5% în 2011, se arată într-un raport al instituţiei.

13 afișări
Imaginea articolului BM prognozează că România va avea în 2009 o scădere a PIB de 4%

BM prognozează că România va avea în 2009 o scădere a PIB de 4% (Imagine: Mediafax Foto)

În luna februarie, reprezentanţii BM indicau o creştere economică de 0-2% în România în acest an, revizuită în sens negativ de la estimarea de 3,2% inclusă în raportul Perspective Economice Globale 2009 prezentat în luna decembrie a anului trecut.

Deficitul de cont curent se va plasa, în acest an, la 8,4% din PIB, faţă de 12,4% din PIB anul trecut, urmând să se restrângă la 7,5% din PIB în 2010 şi să urce apoi la 8,7% din PIB în 2011, se mai arată în raportul "Global Development Finance 2009", publicat de BM la sfârşitul săptămânii trecute.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează o contracţie de 4,1% a economiei româneşti în acest an, în timp ce prognoza Comisiei Europene (CE) plasează evoluţia negativă la 4%.

Pentru 2010, atât Fondul, cât şi Comisia anticipează că economia va stagna.

PIB al României a scăzut cu 6,2% în primul trimestru al acestui an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

La nivelul economiilor emergente din Europa Centrală şi de Est, BM previzionează o scădere economică medie de 1,6% în 2009 şi stagnarea PIB anul viitor, pe fondul unei redresări graduale din criză a majorităţii statelor din zonă.

Instituţia semnalează, printre cele mai importante riscuri din regiune, prăbuşirea fluxurilor de capital străin către economiile emergente, deteriorarea puternică a activităţii comerciale şi scăderea abruptă a cererii, atât la export, cât şi pe plan intern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici