BNR a aprobat noul regulament privind limitarea riscului la creditele acordate populaţiei

BNR a aprobat, miercuri, noul regulament privind limitarea riscului de credit la împrumuturile acordate populaţiei, care va fi publicat în Monitorul Oficial până la sfârşitul acestei săptămâni, cel târziu la începutul săptămânii viitoare, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.

116 afișări
Imaginea articolului BNR a aprobat noul regulament privind limitarea riscului la creditele acordate populaţiei

BNR a aprobat noul regulament privind limitarea riscului la creditele acordate populaţiei

Potrivit noului regulament, băncile vor calcula gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, în anul anterior, şi nu doar în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente, precum în prezent.

De asemenea, rata maximă pe care o persoană se poate angaja să o plătească lunar băncii, sumă rezultată prin aplicarea gradului de îndatorare în raport cu veniturile de la momentul acordării creditului, nu va fi modificată până la scadenţă.

La discuţiile cu bancherii, reprezentanţii BNR au acceptat să elimine procedura de stress-test, stipulată în proiectul iniţial, dar au introdus o nouă prevedere care stabileşte că nivelul maxim al gradului de îndatorare nu poate fi depăşit pe toată durata de rambursare a creditului.

Gradul de îndatorare se va calcula, însă, până la scadenţă în funcţie de veniturile clientului de la momentul acordării împrumutului.

Astfel, dacă o persoană are la acordarea împrumutului o rată lunară de 400 de lei, deşi veniturile îi permiteau un grad de îndatorare de cel mult 500 de lei, banca va fi obligată să urmărească, în cazul modificării condiţiilor de creditare, ca suma lunară de plată să nu fie majorată cu mai mult de 100 de lei.

Mai mult, băncile vor fi obligate să calculeze gradul de îndatorare diferenţiat pe categorii de clienţi, pe destinaţia împrumutului, cât şi pe tipul de credit, respectiv în monedă naţională sau în valută, cu dobândă fixă sau variabilă.

BNR a mai stabilit ca pentru băncile unde nu există norme proprii de creditare să fie diminuat gradul de îndatorare de la 40% la 35% din veniturile clienţilor.

În prezent, cele mai multe dintre băncile care au primit avizul pentru norme proprii de creditare aplică un grad maxim de îndatorare de 70% din veniturile nete ale solicitantului.

După intrarea în vigoare a noului regulament, băncile vor trimite spre avizare alte norme proprii, în care vor detalia modul de calcul a gradului de îndatorare, pe baza unor simulări privind, în principal, riscul valutar şi de dobândă.

Proiectul de regulament privind limitarea riscului de credit la împrumuturile destinate persoanelor fizice a fost publicat de banca centrală la începutul lunii iulie şi a stârnit numeroase critici din partea bancherilor.

BNR a prelungit cu două săptămâni termenul de consultare publică, după ce iniţial stabilise ca dată finală 16 iulie.

Ulterior, reprezentanţii băncilor şi cei ai BNR au avut mai multe serii de discuţii, iar ultima întâlnire a avut loc marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici