BNR a injectat 8,47 mld. lei în piaţa interbancară, cea mai mare operaţiune de acest fel

BNR a împrumutat, joi, băncile cu 8,47 miliarde de lei printr-o operaţiune de tip repo, cu scadenţa la o săptămână, la o dobândă de 8,5% pe an, aceasta fiind, potrivit dealerilor, cea mai mare operaţiune de acest fel din istoria băncii centrale.

65 afișări
Imaginea articolului BNR a injectat 8,47 mld. lei în piaţa interbancară, cea mai mare operaţiune de acest fel

BNR a injectat 8,47 mld. lei în piaţa interbancară, cea mai mare operaţiune de acest fel (Imagine: Critsti Movilă/Mediafax Foto)

Pentru acoperirea deficitului de lichiditate, banca centrală a împrumutat 19 instituţii de credit, la o dobândă egală cu cea de politică monetară. Împrumuturile sunt scadente pe 3 septembrie.

"Deficitul temporar de lichiditate din piaţă a dus la creşterea dobânzilor pe termen scurt pâna la 10%. Era necesară realizarea unei operaţiuni de injectare de lichiditate, după ce banca centrală a amânat acest lucru în ultimul timp. Dacă nu ar fi injectat curând bani în piaţa interbancară, probabil că băncile erau mai puţin dispuse să cumpere titlurile emise de Ministerul Finanţelor Publice", a declarat dealerul unei bănci.

BNR nu a realizat nicio operaţiune repo din 29 iulie, când a împrumtat băncile cu 5,53 miliarde lei, pe termen de o lună. Potrivit dealerilor, în luna iulie, BNR a împrumutat băncile cu 16 miliarde lei.

"Banii băncilor sunt în titlurile emise de Ministerul Finanţelor, iar mâine (vineri, n.r) ajunge la scadenţă şi operaţiunea de tip repo efectuată la sfârşitul lunii iulie, iar băncile aveau nevoie de fonduri", a adăugat alt dealer.

În cadrul operaţiunilor de tip repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, iar prin operaţiunile reverse repo banca centrală sterilizează excesul de lichiditate din piaţă şi oferă băncilor titluri.

Finanţele au atras, în acest an, 51,3 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat, suma împrumutată fiind de circa zece ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat 5,06 miliarde lei. Comparativ cu suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise, până în prezent, de Ministerul de Finanţe a crescut de patru ori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici