BNR a menţinut dobânda de politică monetară pentru ca inflaţia să se încadreze în ţinta stabilită

Decizia CA al BNR de a menţine dobânda la 8% a avut în vedere încadrarea inflaţiei în ţinta stabilită, în condiţiile unui climat cu multe presiuni inflaţioniste, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, apreciind că o reducere a ratei nu s-ar fi reflectat în dobânzile practicate în piaţă.

23 afișări
Imaginea articolului BNR a menţinut dobânda de politică monetară pentru ca inflaţia să se încadreze în ţinta stabilită

BNR a menţinut dobânda de politică monetară pentru ca inflaţia să se încadreze în ţinta stabilită (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Avem o persistenţă a inflaţiei de care trebuie să ţinem seama. Nu am vrut să riscăm o ratare a ţintei", a afirmat Popa, după prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

BNR a fixat pentru acest an o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual. Banca centrală a ratat încadrarea în intervalul stabilit atât în 2007, cât şi în 2008. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat vineri că banca centrală a rectificat în urcare estimarea de inflaţie pentru 2009, de la 4,3% la 4,5%.

Popa a adăugat că era necesar şi un mesaj de stabilitate, în condiţiile în care preţul bondurilor româneşti şi preţul asigurării de risc (CDS) au cunoscut o creştere semnificativă de la începutul lunii octombrie, care a coincis cu declanşarea crizei politice.

Oficialul băncii centrale a mai arătat că dobânzile interbancare se păstrează înalte, comparativ cu rata de politică monetară, nu doar pentru plasamentele overnight, ci şi pe scadenţe mai lungi.

"Am citit aceste dobânzi ca pe o informaţie dinspre piaţă. O scădere a dobânzii de politică monetară nu s-ar fi dus într-o reducere a ratelor la creditele noi, care ne interesează în mod direct", a spus Popa.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, marţi, să menţină rata dobânzii de politică monetară la 8% şi ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei la 15% şi în valută la 30%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici