BNR a revizuit din nou prognoza de inflaţie, la -0,7% în 2015 şi 1,1% în 2016

BNR a revizuit din nou prognoza pentru rata anuală a inflaţiei, la -0,7% pentru finele acestui an, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de estimarea din august, şi la 1,1% pentru sfârşitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale în creştere, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

308 afișări
Imaginea articolului BNR a revizuit din nou prognoza de inflaţie, la -0,7% în 2015 şi 1,1% în 2016

BNR a revizuit din nou prognoza de inflaţie, la -0,7% în 2015 şi 1,1% în 2016

Scenariul băncii centrale privind inflaţia include prevederile Codului Fiscal şi modificările aduse prin ordonanţa de urgenţă din octombrie.

"Fără impactul de runda I al reducerii cotei TVA, rata prognozată a inflaţiei ar atinge 2,1% la sfârşitul acestu an şi la 2,7% în 2016", a afirmat Isărescu într-o conferinţă de presă, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

El a arătat că rata anuală a inflaţiei este anticipată la valori negative până în mai 2016, urmând să revină ulterior în teritoriu pozitiv, dar inferioare, până la sfârşitul anului următor, limitei inferioare a intervalului ţintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%.

Rata anuală a inflaţiei este estimată a reintra în interiorul intervalului în 2017.

"Atât consumatorii, cât şi antreprenorii, intermediarii nu văd încă o deflaţie în România, chiar dacă văd o scădere a preţurilor, IPC-ul în teriitoriu negativ vine dintr-o măsură fiscală. Până în prezent, nu există o psihologie de deflaţie, populaţia cumpără, se investeşte, cererea creşte şi publicul crede că după o anumită perioadă de timp va fi depăşit acest moment şi inflaţia va intra în ţinta pe care o urmărim", a mai spus şeful băncii centrale.

El afirmase joi, în cadrul briefingului după şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR, că rata anuală a inflaţiei se va menţine în teritoriu negativ pe tot parcursul următoarelor trei trimestre, urmând să revină la valori pozitive, dar până la începutul anului 2017 se va plasa sub limita inferioară a intervalului ţintei, de 2,5% plus/minus un punct procentual.

BNR a revizuit în august prognoza pentru rata anuală a inflaţiei la -0,3% pentru finele acestui an şi la 0,7% până la sfârşitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte în scădere faţă de proiecţia anterioară, urmând să intre în interiorul intervalului din jurul ţintei în T1 2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici