BNR a revizuit în creştetere prognoza pentru inflaţia din 2008 şi 2009

BNR a revizuit a revizuit în creştere prognoza privind inflaţia din 2008 şi 2009, de la 6% la 6,6%, respectiv de la 3,5% la 4,2%.

42 afișări
Imaginea articolului BNR a revizuit în creştetere prognoza pentru inflaţia din 2008 şi 2009

BNR a revizuit în creştetere prognoza pentru inflaţia din 2008 şi 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu mai trebuie să punem la îndoială faptul că economia este supraîncălzită. Atunci când creşterea economică suprasolicită, bineînţeles că apar efectele negative, care se manifestă prin presiuni inflaţioniste şi deficit extern, care tinde să se limiteze la 14%", a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

El a adăugat că există şanse ca la sfârşitul anului creştere economică să se situeze între 8 şi 9%, iar inflaţia între 6 şi 7%.

Isărescu a spus că revizuirea în sus a inflaţiei se datorează atît presiunilor din partea excesului de cerere, amplificate de acclerarea creşterii PIB din primul trimestru din 2008, dar şi de dinamica alertă a creşterii salariilor din sectorul bugetar şi de majorările preconizaze ale pensiilor.

"În a doua parte a anului 2009, ne aşteptăm ca excesul de cerere să se tempereze, dar acest lucru depinde de mai mulţi factori", a declarat, luni, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Un alt determinant al revizuirii inflaţiei este şi o posibilă depreciere a cursului de schimb în acest an.

"Exită un risc de depreciere a cursului de schimb, evident în limite rezonabile," a arătat Isărescu, menţionând că acesta se va vedea în preţul bunurilor importate.

Întrebat dacă există posibilitatea intrării într-o zonă periculoasă ca urmare a creşterii ratei dibânzii de politică monetară de la 10% la 10,25%, guvernatorul BNR a declarat că probabilitatea este mică.

"Este mică probabilitatea să ajungem într-o zonă periculoasă a cursului de schimb, ca urmare a creşterii ratei de politică monetară, dar trebuie să recunosc că această posibilitate există ca urmare a unor posibile intrări de capital străin", a afirmat şeful băncii centrale.

Alţi determinanţi la modificarea prognozei au fost scenariile mai pesimiste privind creşterea preţurilor administrate şi la combstibili, precum şi anticipaţii inflaţioniste mai ridicate.

În proiecţia de inflaţie pe anul 2008 şi 2009, banca centrală a luat în calcul un nivel al preţului petrolului de 140 de dolari pe baril.

"Dacă preţul la ţiţei se va tempera, s-ar putea să avem o eroare în sens negativ a prognozei inflaţiei," a spus Isărescu.

Ţinta BNR de inflaţie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.

În ceea ce priveşte ţinta de inflaţie pe 2010, Isărescu a declarat că nu este o decizie uşoară, urmând să discute cu Consiliul de Administraţie al băncii centrale nivelul urmărit şi să revină cu date după vacanţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici