BNR a revizuit în uşoară creştere prognoza de inflaţie pentru 2008, la 6%

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în uşoară creştere prognoza de inflaţie pentru 2008 de la 5,9% la 6%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9 la 3,5%.

17 afișări
Imaginea articolului BNR a revizuit în uşoară creştere prognoza de inflaţie pentru 2008, la 6%

BNR a revizuit în uşoară creştere prognoza de inflaţie pentru 2008, la 5,9% (Imagine: Mediafax Foto)

"Rămânem în afara ţintei până în trimestrul întâi din 2009, dar intrăm pe o curbă descendentă destul de accentuată din vara acestui an, mai degrabă din toamnă", a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

El a arătat că prognoza are în vedere şi un aport mai semnificativ al ajustării de preţuri administrate şi faptul că până în toamnă preţurile volatile nu vor avea efecte pozitive.

"Consiliul de Administraţie a hotărât să dea o mai mare receptivitate politicii şi pe o perioadă mai lungă de timp. Avem în mod evident o creştere a anticipaţiilor inflaţioniste pe termen scurt. Ele trebuie temperate pentru a da o şansă procesul dezinflaţionist", a spus Isărescu.

Guvernatorul băncii centrale a prezentat patru posibile riscuri care ar putea cauza chiar înrăutăţirea inflaţiei. Un prim pericol identificat de BNR reprezintă devansarea creşterii productivităţii peste majorările salariale, care poate induce o spirală periculoasă salarii-inflaţie.

De asemenea, banca centrală se teme de o depreciere accentuată a leului ca urmare a turbulenţelor de pe pieţele internaţionale şi de o eventuală execuţie bugetară mai laxă, chiar dacă pentru moment politica fiscală pare restrictivă.

Nu în ultimul rând, BNR are în vedere o majorare semnificativă a preţurilor combustibililor, care ar afecta inflaţia în acest an.

Isărescu a evidenţiat un singur element cu un potenţial efect pozitiv, respectiv o producţie agricolă bună, menţionând că "până nu vedem recolta în hambare, nu avem de ce să ne bucurăm".

Ţinta BNR de inflaţie pentru 2008 este de 3,8% plus minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5% plus minus un punct procentual.

În raportul asupra inflaţiei publicat la începutul lunii februarie, BNR revizuise în creştere, cu 1,6 puncte procentuale, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%, şi estima pentru decembrie 2009 o inflaţie anuală de 3,9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici