BNR ar putea să scadă rezervele minime înainte să vină banii de la FMI

Banca Naţională a României (BNR) ar putea decide să reducă rata rezervelor minime obligatorii chiar înainte să vină în România primele fonduri de la FMI, dacă discuţiile de la Viena se vor finaliza de o manieră "suficient de confortabilă", consideră Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi ARB.

24 afișări
Imaginea articolului BNR ar putea să scadă rezervele minime înainte să vină banii de la FMI

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi ARB (Imagine: Mediafax Foto)

"Este de aşteptat să se întâmple aşa (reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii - n.r.). Personal cred că, dacă discuţiile de la Viena vor fi finalizate de o manieră suficient de confortabilă, s-ar putea să vedem unele mişcări ale ratelor chiar înainte să vină primii bani de la FMI", a declarat agenţiei MEDIAFAX Gheţea.

El a menţionat că mişcările bruşte ale RMO nu sunt niciodată indicate.

"Mişcările bruşte înseamnă de exemplu variaţíi de cinci puncte procentuale ale RMO", a explicat Gheţea.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că RMO constituite la BNR vor fi reduse "cu un mic procent", ca efect al împrumutului pe care România îl va contracta de la Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) care s-a aflat la Bucureşti se va întâlni, joi, la Viena, cu principalele bănci străine care operează în România, pentru a le cere să nu scoată bani din ţară şi un "tampon" de capital, a afirmat, miercuri, şeful misiunii instituţiei în România, Jeffrey Franks.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici