BNR ia în considerare o posibilă reducere a rezervelor minime, dar "în paşi extrem de mici"

BNR ia în considerare o posibilă scădere a rezervelor obligatorii la lei, având în vedere lipsa structurală de lichiditate din piaţă, iar dacă va fi operată o astfel de reducere va fi în "paşi extrem de mici" şi "cu ochii în patru" pentru a nu crea alte dezechilibre, afirmă Mugur Isărescu.

253 afișări
Imaginea articolului BNR ia în considerare o posibilă reducere a rezervelor minime, dar "în paşi extrem de mici"

BNR ia în considerare o posibilă reducere a rezervelor minime, dar "în paşi extrem de mici" (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Există o lipsă structurală de lichiditate. În consecinţă, se creează condiţiile ca noi la BNR să gândim o posibilă reducere a rezervelor minime obligatorii la lei. Dacă o vom face va fi în paşi extrem de mici şi «cu ochii în patru» ca să nu creăm alte dezechilibre şi să nu stimulăm câtuşi de puţin apetitul speculativ al unora asupra monedei naţionale", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în briefing-ul de presă de după şedinţa de politică monetară.

În prezent, nivelul rezervelor minime obligatorii este de 15% la resursele în lei plasate de băncile comerciale la BNR şi 20% la depozitele păstrate în valută.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, miercuri, menţinerea ratei de politică monetară la 5,25% şi a nivelurilor actuale pentru rezervele minime obligatorii, măsură anticipată de analişti.

Banca centrală a remarcat în comunicatul care însoţeşte decizia de menţinere a dobânzilor persistenţa incertitudinilor, în special în ceea ce priveşte posibilităţile de finanţare ale băncilor româneşti cu capital străin de la băncile-mamă. Acestea determină o func]ionare încă tensionată a pieţei monetare interbancare şi apelul în creştere la liniile de credit de la BNR.

Rata anuală a inflaţiei şi-a continuat trendul descendent atingând un minim istoric. Analiza indicatorilor macroeconomici sugerează persistenţa deficitului de cerere agregată în condiţiile unei creşteri modeste a investiţiilor şi consumului privat, a mai arătat BNR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici