BNR majorează rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis să majoreze cu 0,5 puncte rata dobânzii de politică monetară, de la 7% pe an la 7,5% pe an, în condiţiile unor semnale că rata inflaţiei va depăşi limita superioară a intervalului ţintit în 2007, a anunţat, miercuri, banca centrală.

3 afișări
Imaginea articolului BNR majorează rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte

BNR majorează rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte

"Prelungirea efectelor şocurilor negative de natura ofertei, dinamica înaltă a veniturilor populaţiei, proiectata creştere a cheltuielilor bugetare în ultima parte a anului, precum şi incertitudinile legate de evoluţia cursului de schimb semnalează că inflaţia la sfârşitul anului 2007 va depăşi limita superioară a intervalului de variaţie de 3-5 la sută (asociat ţintei de 4 la sută)", se arată în comunicatul Consiliului de Administraţie al BNR remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Conducerea băncii centrale arată că media anuală a inflaţiei, estimată în jurul valorii de 4,7%, faţă de 6,56% în anul anterior, indică însă o consolidare a procesului de dezinflaţie în acest an.

"Cu toate acestea, riscul prelungirii abaterii de la ţintă a inflaţiei şi de-a lungul unei părţi a anului 2008 tinde să diminueze impactul favorabil al acestei consolidări şi să afecteze anticipaţiile privitoare la inflaţie ale agenţilor economici şi populaţiei", precizează BNR.

Potrivit băncii centrale, rata anuală a inflaţiei s-a accelerat la 6,03% în luna septembrie în principal din cauza majorării accentuate a preţurilor produselor alimentare şi a influenţei adverse exercitate de corecţia cursului de schimb al leului în contextul turbulenţelor de pe pieţele financiare internationale.

"Dincolo de efectul de bază anticipat, seceta severă din acest an are un impact negativ atât asupra preţurilor produselor alimentare - a căror majorare s-a produs şi pe fondul creşterii semnificative a preţurilor acestor produse pe plan internaţional -, cât şi asupra dinamicii produsului intern brut, ceea ce evidenţiază volatilitatea performanţei anuale a sectorului agricol din România", se precizează în comunicatul BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici