BNR: Situaţia sistemului bancar românesc, cu mult peste media UE la mai mulţi indicatori

Profitabilitatea sistemului bancar românesc se situa la finele anului trecut la 13,2%, dublu faţă de media UE înregistrată în septembrie, iar gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante se situa cu mult peste media europeană, la 58%, faţă de circa 44%, potrivit unei analize a BNR.

1698 afișări
Imaginea articolului BNR: Situaţia sistemului bancar românesc, cu mult peste media UE la mai mulţi indicatori

BNR: Situaţia sistemului bancar românesc, cu mult peste media UE la mai mulţi indicatori (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Astfel, indicatorul de profitabilitate ROE a urcat cu 5,6 puncte în ultimul trimestru al anului trecut, de la 7,6% la 13,2%, situându-se în cel mai bun interval de prudenţă în tabloul de risc.

Analiza băncii centrale privind sistemul bancar românesc s-a bazat pe datele raportate de bănci la nivel individual, fiind similară analizei trimestriale a Autorităţii Bancare Europene (ABE) denumită "Tabloul de bord al riscului", şi a ţinut cont de indicaţiile metodologice ale ABE şi de intervalele de evaluare stabilite.

"Această analiză a fost posibilă în contextul în care cadrul de supraveghere prudenţială a fost armonizat la nivelul european, iar standardele de raportare stabilite de ABE sunt cu implementare directă în toate statele membre UE încă de la începutul anului 2014", precizează BNR.

Indicatorii sunt grupaţi pe patru categorii: solvabilitate, calitatea activelor, profitabilitate şi structura bilanţului. Fiecare indicator este evaluat în raport cu trei intervale de prudenţă, valoarea acestuia putând astfel să fie considerată foarte bună, intermediară sau deficitară în funcţie de intervalul valoric căruia îi aparţine.

Datele din tabloul de risc pentru sistemul banca românesc arată că marea parte a indicatorilor se încadrează în cel mai bun interval de prudenţă, atât la septembrie 2015, cât şi la decembrie 2015, performanţa fiind superioară mediei europene care se încadrează la "intermediar" cu aproape toţi indicatorii.

Rata reditelor neperformante şi cea a creditelor cu măsuri de restructurare fac excepţie. Acestea, cu toate că rămân în banda valorică considerată de ABE ca fiind deficitară, au consemnat un declin semnificativ în ultimul trimestru al anului trecut, cu 2,1 puncte procentuale în cazul ratei creditelor neperformante şi cu 1,1 puncte la rata creditelor cu măsuri de restructurare.

Aceste vulnerabilităţi sunt însă diminuate de cel de-al treilea indicator de analiză a calităţii activelor, respectiv gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, care poziţionează sistemul bancar românesc pe cel mai prudent interval valoric, la 58%, cu mult peste media europeană, de circa 44%.

Structura bilanţieră este echilibrată şi respectă cele mai bune strandarde atât în ceea ce priveşte raportul dintre credite şi depozite, cât şi cel dintre total datorii şi capitaluri proprii.

Indicatorii de solvabilitate, deşi uşor ajustaţi spre finele anului 2015, îşi păstrează un nivel ridicat, aferent celui mai bun interval de prudenţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici