Senat: Prima Casă inclusă în Legea dării în plată. Plafonul cerut de BNR, admis. Legea, votată în unanimitate

Senatorii au decis ca programul Prima Casă să nu fie scos de sub prevederile Legii dării în plată şi, în acelaşi timp, au admis amendamentului cerut de BNR care impunea un plafon maxim de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor cu destinaţie de locuinţă.

12666 afișări
Imaginea articolului Senat: Prima Casă inclusă în Legea dării în plată. Plafonul cerut de BNR, admis. Legea, votată în unanimitate

Senat: Prima Casă inclusă în Legea dării în plată. Plafonul cerut de BNR, admis

Senatorii au adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, legea dării în plată, rezultatul fiind de 119 voturi "pentru" şi niciunul împotrivă. Legea dării în plată se află în faza reexaminării, iar Senatul este prima Cameră sesizată. Decizia finală aparţine Camerei Deputaţilor.

Amendamentul cerut de BNR fusese respins în comisiile de specialitate. Prezent la dezbaterile generale din Senat, Enache Jiru, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, a cerut scoaterea programului Prima casă din această lege. El a mai spus că promovarea legii în forma propusă, fără amendamentele BNR şi ale MFP, ar genera potenţiale riscuri, printre care un impact direct asupra bugetului de stat din cauza unei percepţii din partea mediului investiţional şi al agenţiilor de rating.

Mariana Câmpeanu, senator PNL, a susţinut că aprobarea amendamentului care prevede plafon de 150.000 de euro va genera întârzierea aplicării legii. "Vă atrag atenţia că prin amendamentul pe care l-aţi votat cu 150.000 aţi dat posibilitatea ca legea să fie la CCR amendată ca discriminatorie şi de fapt să prelungiţi neaplicarea acestei legi. Poate veţi corecta la Cameră acest lucru", a punctat Mariana Câmpeanu.

Senatorul UNPR Haralambie Vochițoiu a spus că partidul său susţine fără rezerve adoptarea legii.

"Aceşti oameni nu au ajuns în această situaţie doar din vina lor. În perioada în care primeai credit doar cu buletinul, băncile au pus toate riscurile în seama debitorilor, profitând de o legislaţie incompletă şi de absenţa unor reglementări ferme ale BNR", a spus Vochiţoiu.

La rândul său, senatorul PSD Șerban Nicolae a spus că eliminarea din acest proiect a programului Prima Casă ar fi fost bazată pe o "dezinformare nefericită". Mai mult, Şerban Nicolae l-a criticat şi pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Nu ar fi fost lipsit de interes ca guvernatorul BNR să fie present azi la dezbatrerea din Senat, aşa cum a putut să fie prezent primul ministru al României şi să nu fim în situaţia ca guvernatorul BNR să fie în Parlament doar atunci când primeşte votul nostru pentru numirea pe mandate de 5 ani", a ssusţinut Şerban Nicolae.

Programul Prima Casă este făcut pentru bănci, a susţinut senatorul PNL Nicolae Vlad Popa.

"Băncile sunt cele care câştigă din programul Prima Casă. Ce câştigă cetăţeanul? E ajutat cetăţeanul? Banii care se iau la Prima Casă sunt valoarea şi evaluarea e făcută de bancă a imobilului, a casei pe care o cumpără. Deci dacă i se ia casa, nimeni nu pierde un leu. Dar se pierde câştigul, acel profit de 100% care trebuie făcut cu ajutorul statului. (…) Băncile sunt cele care au nevoie de aceste împrumuturi pentru ca să se întâmple programul Prima Casă", a spus Nicolae Vlad Popa de la microfonul Senatului.

Senatorul PSRO Mircea Geoană a militat pentru crearea unui consiliu de supraveghere, pentru a fi puşi pe picior de egalitate, faţă de industria financiară.

"Acest consiliu să preia din atribuţiile pe care BNR sau ASF nu au dorit să le aplice. Astăzi, discuţia trebuie să rezulte cu o concluzie. Suntem în favoarea unei legi care să pună pe picior de relativă egalitate consumatorul financiar cu cei care sunt atât de puternici şi au atâta forţă, şi economică şi politică. Trebuie creat un mecanism de supraveghere, care să discute şi cu bănci, şi cu asiguratori, pentru că situaţii de abuz există şi pot continua să existe", a mai declarat Mircea Geoană.

La rândul său, iniţiatorul legii, deputatul liberal Daniel Zamfir, a respins ipoteza susţinută de oficialul de la Finanţe.

"Scopul nostru a fost să scoatem o legea dreaptă, nici de stânga, nici de dreapta, o lege care să fie cât mai repede aplicabilă, pentru că oamenii sunt disperaţi că băncile îi scot afară din casă. Această lege nu e împotriva sistemului bancar, ci a fost gândită să aducă echilibru în raportul dintre bănci şi clienţi şi care să-i protejeze pe aceştia din urmă împotriva abuzurilor băncilor", a declarat Daniel Zamfir.

El a mai spus că riscul trebuie împărţit între clienţi şi bancă.

"Dacă clientul îşi asumă riscul dobânzii şi al fluctuaţiei de curs, banca trebuie să-şi asume riscul ipotecii", a adăugat deputatul liberal. El a respins teoria potrivit căreia casele cumpărate prin programul Prima Casă ar trebui să fie scoase de sub prevederile acestei legi, precizând că şi clienţii acestui program trebuie protejaţi.

Rezultatul votului la amendament a fost 95 "împotrivă", 7 "pentru" şi 6 abţineri.

Senatorii au admis în plen un amendament respins în comisiile de specialitate, care prevedea un plafon maxim de 150.000 de euro pentru casele cu destinaţie de locuinţă care să intre sub incidenţa legii. Decizia a fost luată cu 63 de voturi "pentru", 5 abţineri şi 43 de voturi "împotrivă".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici