BNR va recomanda băncilor să relaxeze restructurarea creditelor pentru clienţii care plătesc parţial

Băncile trebuie să înţeleagă că principalul lor activ sunt clienţii, iar BNR le va recomanda să relaxeze condiţiile de restructurare a creditelor pentru aceia care au probleme, dar reuşesc să achite măcar parţial ratele, a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

237 afișări
Imaginea articolului BNR va recomanda băncilor să relaxeze restructurarea creditelor pentru clienţii care plătesc parţial

BNR va recomanda băncilor să relaxeze restructurarea creditelor pentru clienţii care plătesc parţial (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax foto)

"Am avut o discuţie cu domnul Gheţea (Radu Gheţea - preşedintele ARB) legat de situaţiile în care se restructurează un credit, pentru că unele bănci, modul în care au făcut acest lucru, au omorât clienţii sau erau pe punctul să-i omoare şi au înţeles că este mai bine să recuperezi ceva decât să iei în portofoliu clădiri şi terenuri pe care să nu poţi să le vinzi", a spus Cinteză, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB şi Alpha Bank la Sinaia.

El a spus că la mijlocul săptămânii viitoare Direcţia Supraveghere va trimite spre aprobare o adresă conducerii băncii centrale cu propunerile de relaxare a condiţiilor de restructurare a creditelor. Ulterior, recomandările BNR vor fi transmise băncilor comerciale.

"Procedura va fi aceeaşi, o scrisoare trimisă tuturor băncilor prin care să le spunem că nu am avut în vedere un cadru aşa de strict. Dacă face plăţi parţiale şi îţi dovedeşte că nu poate să plătească din rată o anumită sumă, astfel de situaţii să le încurajăm. Încurajăm acele situaţii în care se dovedeşte că într-adevăr clienţii au probleme", a explicat Cinteză.

Pe de altă parte, el a spus că în cazul în care un client nu dovedeşte că are capacitate de plată, atunci creditul nu trebuie restructurat, dovadă fiind faptul că din numărul total de clienţi restructuraţi 30-40% au redevenit rău-platnici.

"Domnul Gheţea mi-a arătat situaţii în care foarte multe persoane nu pot să plătească toată rata şi au bunăvoinţa să plătească jumătate. Să mă ierte Dumnezeu, dar înseamnă că eşti rău intenţionat dacă nu accepţi situaţia asta. Omul vine la tine, nu te lasă cu creditul restant, lucrurile acestea le vom încuraja", a mai spus Cinteză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici