Boc: Analizăm un proiect de OUG pentru sprijinirea IMM-urilor cu garanţii de stat

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la o dezbatere despre revizuirea Constituţiei, că Guvernul va analiza un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru sprijinirea IMM-urilor cu garanţii de stat şi subvenţionare parţială a dobânzii, care ar putea fi adoptat până la 1 iulie.

228 afișări
Imaginea articolului Boc: Analizăm un proiect de OUG pentru sprijinirea IMM-urilor cu garanţii de stat

Boc: Analizăm un proiect de OUG pentru sprijinirea IMM-urilor cu garanţii de stat (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto0

"Acum pregătim, şi săptămâna viitoare vom discuta, probabil, în primă lectură, astfel încât până la 1 iulie să adoptăm în Guvern un proiect de OUG pentru sprijinirea IMM-urilor cu garanţii de stat şi subvenţionare parţială a dobânzii, pentru ca acestea să poată contracta credite în vederea susţinerii investiţiilor şi a locurilor de muncă. Este o măsură suplimentară care nu a fost până acum aprobată pe lângă alte măsuri de stimulare a firmelor care angajează şomeri peste 40 de ani, sau care mai au trei ani până la pensie, absolvenţi sau persoane cu dizabilităţi", a spus Emil Boc.

Potrivit acestuia, toate aceste firme beneficiază de sprijin financiar din partea statului pe o perioadă de la unu la trei ani.

"Se dau 500 de lei, sau 600-700 de lei pentru absolvenţi, pentru fiecare persoană angajată. Sunt politici active care au scopul de a genera locuri de muncă sau de susţinere a investiţiilor", a afirmat Boc.

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă în care se spune că statul va garanta în proporţie de 80% creditele accesate de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) şi va subvenţiona cu până a 50% dobânzile aferente împrumuturilor contractate de aceste firme pentru a le ajuta să depăşească dificultăţile financiare cauzate de criză.

Se instituie astfel o schemă de garantare în baza căreia Fondul Naţional de Garantare a Creditelor IMM-uri va garanta, în numele şi în contul statului, creditele ce urmează sã fie contractate de IMM-uri.

Garanţia statului va acoperi maximum 80% din valoarea creditului solicitat, exclusiv dobânzi, comisioane şi alte speze datorate de beneficiar instituţiei de credit, însă nu va trece de 100.000 de lei. Dobânda va fi subvenţionată în proporţie de 50% şi nu va depăşi 125.000 de lei/an/beneficiar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici