Boc: Conducta Arad-Szeged va oferi securitatea aprovizionării cu gaze în Europa

Interconexiunea reţelelor de gaze ale României şi Ungariei prin conducta Arad-Szeged este o oportunitate pentru dezvoltarea proiectului AGRI, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc, prezent în Ungaria, la inaugurarea gazoductului.

74 afișări
Imaginea articolului Boc: Conducta Arad-Szeged va oferi securitatea aprovizionării cu gaze în Europa

Boc: Conducta Arad-Szeged va oferi securitatea aprovizionării cu gaze în Europa (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Acest proiect este o oportunitate pentru AGRI şi cu această ocazie salutăm faptul că Ungaria este implicată în AGRI, implicare care îi va întări şansele, inclusiv la nivelul UE", a afirmat Boc.

El a adăugat că Guvernul va include AGRI în lista de proiecte care vor fi finanţate în 2011 şi că împreună cu partenerii din zona Mării Caspice caută furnizori de gaze pentru acest proiect.

Proiectul AGRI vizează tranzitul de gaze naturale lichefiate din zona Mării Caspice în Europa, respectiv dinspre Azerbaijan spre România, prin Georgia, precum şi construcţia a două terminale de gaze naturale lichefiate la Tbilisi şi portul Constanţa. În proiect va intra şi Ungaria, astfel încât fiecare dintre cele patru state implicate va avea o participaţie de 25%.

Boc a salutat şi sprijinul, inclusiv a celui financiar, al Uniunii Europene în realizarea gazoductului Arad-Szeged.

Potrivit lui Boc, realizarea gazoductului Arad-Szeged "este o dovadă a eficienţei guvernelor român şi ungar şi a relaţiilor cu Uniunea Europeană".

Premierul român a afirmat că priorităţile României în domeniul gazelor naturale sunt interconectările cu Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova şi Serbia.

"Gazoductul Arad-Szeged este un succes al colaborării bilaterale dintre guvernele român şi ungar şi a celei dintre companiile Trangaz şi MOL Este un prim pas pentru o reţea europeană integrată care va oferi securitatea aprovizionării cu gaze şi competitivitatea pieţelor interne de gaze", a mai spus Boc.

Gazoductul Arad-Szeghed are o lungime de 109 kilometri, dintre care 62 de kilometri pe teritoriul românesc, şi are o capacitate de 1,8 miliarde metri cubi pe an.

Victor Orban: România şi Ungaria sunt ţări cheie în Europa Centrală

"Când aprovizionarea cu gaze este fragmentată, toţi sunt vulnerabili. (...) Dacă în această regiune nu avem dezvoltare, în toată Europa nu va fi dezvoltare. Europa Centrală, din Polonia până în România, rămâne regiunea cu cea mai mare dezvoltare, la fel cum era şi înainte de criza economică", a declarat Orban.

Preşedintele grupului ungar Mol, Zsolt Hernadi, prezent la inaugurarea Gazoductul Arad-Szeged, a afirmat că începând cu această colaborare între România şi Ungaria, care va asigura preţuri competitive pentru consumatori şi va creşte puterea de negociere a celor două ţări, se poate vorbi despre colaborări regionale "adevărate".

Intenţia de realizare a acestei interconectări a sistemelor de gaze dintre România şi Ungaria a apărut în urmă cu aproximativ 10 ani, dar acordul final pentru realizarea ei efectivă a fost semnat abia în 2008.

Preşedintele Mol: Dacă Rusia sistează gazele, România va primi prin conducta Arad-Szeged

Sandor Fasimon, preşedinte al grupului Mol, a afirmat că "într-o anumită măsură acest gazoduct dintre România şi Ungaria este un act de independenţă faţă de gazele ruseşti".

El a adăugat că prin realizarea acestei interconexiuni, România va avea acces la pieţele din vestul Europei, iar existenţa unei pieţe regionale este cea care reglează preţul gazelor.

Pentru moment, prin gazoductul Arad-Szeged, România poate doar să importe gaze, dar prin realizarea unor investiţii într-un interval de aproximativ cinci ani, va putea să şi exporte gaze.

Fasimon a mai arătat, răspunzând unei întrebări din partea jurnaliştilor, că această conductă va putea suplini o eventuală nouă sistare a gazelor de către Federaţia Rusă.

Până la realizarea conductei Arad-Szeged, România importa gaze din Rusia prin două companii de trading.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici