Boc: Firmele private vor primi garanţii guvernamentale pentru cofinanţarea proiectelor UE

Firmele private care au câştigat proiecte europene vor avea posibilitatea să primească garanţii guvernamentale pentru a contracta împrumuturi cu care să susţină financiar aceste proiecte de investiţii, a anunţat, duminică, premierul Emil Boc, confirmând informaţiile transmise anterior de MEDIAFAX.

67 afișări
Imaginea articolului Boc: Firmele private vor primi garanţii guvernamentale pentru cofinanţarea proiectelor UE

Boc: Firmele private vor primi garanţii guvernamentale pentru cofinanţarea proiectelor UE (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Firmele care au câştigat proiecte europene, firme private, vor avea posibilitatea să utilizeze instrumentul garanţiilor guvernamentale, pentru a putea lua un împrumut să susţină aceste proiecte de investiţii", a anunţat şeful Guvernului într-o videoconferinţă cu prefecţii.

Capitalizarea Fondului de Garantare a Creditului Rural cu 220 milioane euro, pentru garanţii de 1,1 miliarde euro la cofinanţarea proiectelor derulate cu fonduri europene în proiecte de agricultură, dezvoltare rurală, industrie alimentară, capitalizarea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM cu 46 milioane euro, reducerea la 0% a gradului de cofinanţare necesar pentru proiectele de dezvoltare a microîntreprinderilor susţinute din fonduri comunitare, compensarea parţială a dobânzii la creditele în lei şi compensarea a 50% din dobânda plătită la creditele în lei contractate ulterior datei de 1 ianuarie 2006, finanţări în lei cu dobândă redusă prin subvenţionare a proiectelor destinate susţinerii mediului de afaceri, scrisori de garanţie bancară pentru participarea la licitaţii ori restituire a avansului, garantarea obligaţiilor asumate prin contractele comerciale de export şi la intern, stimularea exporturilor româneşti prin protejarea încasărilor în euro şi dolari din exporturile efectuate împotriva fluctuaţilor nefavorabile ale cursului valutar şi finanţarea cheltuielilor ocazionate de fabricarea produselor, livrarea mărfurilor sau de prestarea serviciilor destinate exportului sunt alte măsuri de relansare economică prezentate de premier.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, în urmă cu două săptămâni, că Guvernul intenţionează să garanteze şi creditele contractate de către firme private pentru cofinanţarea unor proiecte susţinute din fonduri comunitare şi caută o formulă juridică prin care această procedură să nu fie considerată ajutor de stat.

În luna februarie, Guvernul a decis să garanteze creditele contractate de către autorităţile locale pentru cofinanţarea proiectelor europene, în limita unui plan total de 2,6 miliarde lei.

Premierul afirma atunci că Executivul intenţionează să utilizeze instrumentul garanţiilor de stat pentru a majora rata de absorbţie a fondurilor europene.

La revizuirea din septembrie 2009 a acordului stand-by, Guvernul a obţinut o creştere a plafonului de garanţii publice la 7,7 miliarde lei în 2009 şi la 8,6 miliarde lei în 2010, dar sub condiţia ca garanţiile suplimentare faţă de plafonul iniţial de 6 miliarde lei să fie dedicate exclusiv finanţării în contrapartidă a proiectelor de investiţii finanţate de UE sau de alte instituţii multilaterale.

La începutul anului, autorităţile române au obţinut la negocierile cu experţii FMI o majorare cu un miliard de euro a plafonului de garanţii guvernamentale stabilit pentru acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici