Boeing a câştigat cursa cu EADS pentru avioanele cisternă necesare Forţele Aeriene americane

Boeing a câştigat un contract de 30 de miliarde de dolari cu guvernul Statelor Unite, angajându-se să livreze 179 de aeronave de realimentare în zbor cu combustibil către Forţele Aeriene americane, după o luptă de 10 ani cu rivalul european EADS.

56 afișări
Imaginea articolului Boeing a câştigat cursa cu EADS pentru avioanele cisternă necesare Forţele Aeriene americane

Boeing a câştigat cursa cu EADS pentru avioanele cisternă necesare Forţele Aeriene americane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul american încearcă încă din 2001 să încheie un contract prin care să înceapă să înlocuiască modelele Boeing KC-135 Stratotanker aflate în exploatare de 50 de ani, construite înainte de prima aselenizare.

"Boeing a fost câştigătorul evident", a declarat secretarul adjunct pentru apărare William Lynn într-o conferinţă de presă susţinută la Pentagon. Oficialul a arătat că grupul american a avut o ofertă mai bună, din punctul de vedere al reducerilor de cheltuieli pe care le vrea guvernul.

Reprezentanţii EADS s-au arătat dezamăgiţi de deznodământul licitaţiei, dar au notat că acest contract "era numai una dintre numeroasele oportunităţi de afaceri din Statele Unite".

Grupul european, părintele Airbus, anunţa săptămâna trecută că va contesta acordarea contractului numai dacă va observa erori grave.

Şefii Boeing au subliniat că avionul propus de compania americană este mai mic, foloseşte cu 24% mai puţin combustibil şi are costuri de producţie şi reconstrucţie mai reduse.

Încercările anterioare ale Forţelor Aeriene de a înnoi flota de "avioane-cisternă" au eşuat din cauza scandalurilor politice şi erorilor de selecţie a candidaţilor.

Concursul dintre Boeing şi EADS pentru contractul-mamut a generat tensiuni politice atât la nivel trans-atlantic, cât şi în Congresul Statelor Unite, fiecare congresmen încercând să promoveze compania care ar fi adus noi locuri de muncă în colegiul său electoral.

Congresmenii din statul Alabama, unde ar fi trebui să fie construite avioanele EADS dacă europenii ar fi câştigat contractul, au anunţat că vor examina atent procesul de licitaţie pentru a se asigura că decizia este corectă.

EADS are zece zile la dispoziţie pentru a contesta licitaţia şi poate de asemenea să apeleze la susţinătorii săi din Congres pentru a încerca să blocheze decizia în legislativ.

Grupul european a plecat din poziţia de favorit pentru câştigarea contractului, lansând iniţial oferta în parteneriat cu Northrop Grumman Corp. Cele două companii au câştigat de altfel licitaţia în 2008, însă decizia de atunci a fost anulată după ce o comisie guvernamentală de auditori a admis contestaţia Boeing. Northrop s-a retras ulterior din cursă, EADS continuând să concureze pe cont propriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici