Bogdan Olteanu: Cum ar putea bancherii salva o parte din economie, sub supravegherea băncii centrale

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, a declarat răspuns într-un interviu pentru Gândul întrebărilor legate de mersul economiei, de acordul cu FMI şi de siguranţa băncilor româneşti cu capital elen.

254 afișări
Imaginea articolului Bogdan Olteanu: Cum ar putea bancherii salva o parte din economie, sub supravegherea băncii centrale

Bogdan Olteanu: Cum ar putea bancherii salva o parte din economie, sub supravegherea băncii centrale (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Viceguvernatorul BNR, a cărui numire în funcţie acum un an şi nouă luni de către Parlament a stârnit controverse în rândul economiştilor, vorbeşte în special despre necesitatea schimbării felului în care statul face afaceri, respectiv a felului în care statul administrează firmele pe care le deţine.

Băncile româneşti cu capital elen nu numai că respectă, ci chiar depăşesc criteriile de siguranţă impuse de către banca centrală, subliniază Olteanu.

"Au o solvabilitate de 15,7%, cifră care este peste normele BNR cât şi peste cele impuse de Basel II. Se poate pune, la un moment dat, problema lichidităţii din piaţă. Banca Naţională monitorizează situaţia şi are planuri de acţiune pentru orice ipoteză. Dorinţa şi aşteptarea noastră este ca aceste ipoteze să nu se concretizeze", a declarat viceguvernatorul.

El a adăugat că BNR are instrumentele necesare pentru a acorda, daca va fi nevoie, ceea ce este foarte puţin probabil, sprijinul necesar sistemului bancar.

Întrebat care este efectul tensiunilor de pe scena politică românească asupra percepţiei investitorilor, oficialul BNR a declarat că "democraţia este o confruntare bazată pe tensiuni politice. Situaţia actuală nu este atât de liniştitoare pentru toată lumea astfel încât să nu apară confruntări de genul acesta".

În ciuda acestor tensiuni însă, "elementul fundamental al ieşirii României din recesiune", care este programul cu FMI şi Comisia Europeană, se derulează în ritmul stabilit şi în condiţii bune, susţine viceguvernatorul.

Citeşte mai multe din interviul cu Bogdan Olteanu pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici