Borza: O să încercăm "o aroganţă", să listăm Hidroelectrica până în mai 2016

Producătorul de energie Hidroelectrica, aflat în insolvenţă, ar putea fi listat la bursă în timp ce se află încă în insolvenţă, până în luna mai a anului viitor, a declarat pentru MEDIAFAX administratorul judiciar al companiei, Remus Borza.

913 afișări
Imaginea articolului Borza: O să încercăm "o aroganţă", să listăm Hidroelectrica până în mai 2016

Borza: O să încercăm "o aroganţă", să listăm Hidroelectrica până în mai 2016 (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Văd Hidroelectrica listată anul viitor. O să încercăm o aroganţă: să listăm compania chiar şi în insolvenţă, dacă nu va ieşi până la anul, în mai. Şi urmărim acest obiectiv, ca în luna mai să avem Hidroelectrica pe bursă, peste nouă luni", a afirmat Borza.

Listarea va avea loc prin lansarea la tranzacţionare a 15% din acţiuni.

Ministerul Economiei deţine 80% din capitalul companiei, iar Fondul Proprietatea (FP) restul de 20%.

În ceea ce priveşte rezultatele din primele cinci luni din acest an, Hidroelectrica a înregistrat un profit istoric de 625 milioane lei, cu 150 milioane lei mai mult decât în perioada simiară din 2014. Producţia din primele cinci luni se ridică la 8,3 TWh, cu 1,1 TWh mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului anterior, afirmă Borza.

"Din păcate am intrat în secetă, într-un regim hidrologic şi fluviometric mai prost decât anul trecut, avem prognoze de hidraulicitate aferentă lunilor iunie, iulie, august care dau debite pe toate râurile inferioare, inclusiv pentru Dunăre, mai mici decât mediile multianuale. În ţară, sute de hectare sunt compromise din cauza secetei", a menţionat Borza.

În următorii cinci ani, compania şi-a planificat un program de investiţii de 1,3 miliarde euro, respectiv 280 milioane euro pe an. Cea mai mare parte, de 450 milioane euro, va merge în fiinalizarea unor investiţii privind punerea în funcţiune a unor capacităţi noi de producţie energie electrică, la Racoviţa, Bretea, Răstoliţa, Siriu-Surduc, Dumitra-Bumbeşti.

Planul de investiţii mai include alocarea a 300 milioane euro în retehnologizările a patru hidrocentrale de mare capacitate, respectiv Stejaru (210 MW), Vidraru (220 MW), Râul Mare Retezat (335 MW) şi Mărişelu (220 MW), precum şi în modernizări de hidroagregate. Alte 240 milioane euro vor fi alocate pentru lucrări de mentenanţă cu capitalizare, iar cu 300 milioane euro Hidroelectrica va cumpăra parcuri eoliene sau fotovoltaice.

"Negociem cu mai multe companii. Vom cumpăra parc gata făcut. E posibil să îl avem până la sfârşitul anului", a spus Borza.

Administratorul judiciar a afirmat că Hidroelectrica s-a transformat din cea mai îndatorată companie din România, având de rambursat 1,2 miliarde euro în 2012, în cea mai profitabilă companie locală.

"Acum are mai puţin de 130 milioane euro datorii. Pe 20 iunie se plăteşte ultima tranşă din planul de reorganizare, a 24-a. Practic nivelul datoriilor va fi sub 110 milioane euro şi reprezintă doar rate din linii de credit scadente în 2016-2017. În ultimele două exerciţii financiare anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, Hidroelectrica a consemnat rezultate negative, 170 milioane euro pierdere, pentru ca apoi, în 2013 şi 2014 să consemneze profit, un rezultat record de aproape 500 milioane euro cumulat", a mai spus Borza.

În urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că Tribunalul Bucureşti, unde este judecată ieşirea din insolvenţă a Hidrolectrica, emite câte un singur termen de judecată pe lună, arătând că astfel compania va putea ieşi din insolvenţă şi va fi listată abia anul viitor.

Premierul Ponta a arătat că i-a cerut ministerului Justiţiei să facă diligenţele necesare pe lângă instanţă pentru a vedea dacă pot fi emise termene mai scurte în acest caz, pentru ca societatea să poată ieşi mai rapid din insolvenţă.

"E o mare pierdere pentru România când cea mai profitabilă companie din energie stă prinsă în procese de ani de zile din cauza unor băieţi deştepţi şi din cauza unor firme, care sigur nu au mai putut să o devalizeze, dar nici nu o lasă să trăiască. Împreună cu ministrul Justiţiei, am rugat conducerea Tribunalului Bucureşti dacă poate găsi o procedură prin care să decidă mai repede, să putem să scoatem Hidroelectrica din insolvenţă şi cred că listarea Hidroelectrica va fi un succes mai mare decât cele pe care le-am avut până acum cu Romgaz, cu Transgaz, cu toate celelalte", a spus Ponta.

Borza a declarat la finele lunii mai că Hidroelectrica nu va ieşi din insolvenţă în acest an, aşa cum era anticipat iniţial, din cauza duratei mari a proceselor aflate în derulare.

În 2014 producţia companiei s-a ridicat la 18,4 TWh, iar profitul net realizat a fost de 1,2 miliarde lei. Comparativ, în 2010, compania a înregistrat cel de-al doilea record din istoria sa privind producţia, de 19,8 TWh, însă la un profit de 292 milioane lei, de patru ori mai mic decât în 2014. În 2005 s-a consemnat cea mai mare producţie, de peste 20 TWh.

Hidroelectrica este cel mai ieftin producător de energie din România. Compania se află pentru a doua oară în insolvenţă din februarie 2014, prima procedură de reorganizare având loc în perioada iunie 2012 - iunie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici