Avertisment Autoritatea de Supraveghere Financiară: ”Brokeri” fără autorizaţie în România

Autoritatea de Supraveghere Financiară a primit mai multe sesizări că oamenii sunt apelaţi de persoane care se recomandă reprezentante ale unor „brokeri” şi care le oferă servicii de investiţii, iar după ce iau banii, dispar.

1016 afișări
Imaginea articolului Avertisment Autoritatea de Supraveghere Financiară: ”Brokeri” fără autorizaţie în România

Avertisment Autoritatea de Supraveghere Financiară: ”Brokeri” fără autorizaţie în România.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) atrage atenţia că societăţile din state terţe, care furnizează servicii de investiţii, pot opera în România doar prin înfiinţarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorităţii, cu excepţia cazului în care furnizarea serviciilor se face la iniţiativa exclusivă a clientului.

În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de ASF.

În ultima perioadă, ASF a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelaţi de persoane care se recomandau reprezentanţi ai unor „brokeri” cu sediul în state terţe şi care le ofereau servicii de investiţii, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceştia nu mai putea fi contactaţi.

„ASF atenţionează potenţialii investitori că utilizarea serviciilor unei entităţi neautorizate nu le va da dreptul la despăgubiri prin Fondul de compensare a investitorilor. Prin urmare, Autoritatea recomandă investitorilor ca, înainte de a investi în diverse instrumente financiare şi, în special, înainte de a utiliza platforme de tranzacţionare online, chiar dacă iniţiativa contactării intermediarului aparţine investitorului în totalitate sau contactarea este efectul unei oferte a acestuia adresate direct sau printr-o terţă parte, să verifice dacă respectiva entitate se regăseşte în Registrul public al ASF”, informează autoritatea.

Autoritatea de Supraveghere Financiară subliniază faptul că sunt state terţe unde nu există obligaţia de autorizare pentru societăţile care prestează activităţi de tip „brokeraj”, astfel că aceste entităţi nu au nicio obligaţie legală de protecţie a investitorilor. Prin urmare, investitorii trebuie să fie conştienţi de faptul că, dacă folosesc serviciile unei entităţi care nu este reglementată şi autorizată, o vor face pe propriul risc.

Un exemplu în acest sens este statul Saint Vincent şi Grenadinele, a cărui autoritate competentă atenţionează explicit potenţialii investitori că nu autorizează entităţile locale care intermediază tranzacţii de tip Forex sau tranzacţii cu instrumente financiare de tipul opţiunilor binare.

În ceea ce priveşte monedele virtuale, ASF reiterează faptul că acestea nu sunt considerate instrumente financiare, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018, astfel că entităţile emitente de monede virtuale, tranzacţionarea acestora şi platformele pe care acestea se tranzacţionează nu intră sub incidenţa supravegherii Autorităţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici