Buffet ar rezolva problema deficitului bugetar al SUA în cinci minute. Vezi cum

Soluţia pentru rezolvarea deficitului bugetar al Statelor Unite constă în limitarea acestuia la 3% din PIB, consideră miliardarul american Warren Buffet, afirmând că o soluţie la problema cheltuielilor prea mari ale SUA nu i-ar lua mai mult de cinci minute.

817 afișări
Imaginea articolului Buffet ar rezolva problema deficitului bugetar al SUA în cinci minute. Vezi cum

Buffet ar rezolva problema deficitului bugetar al SUA în cinci minute (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Propunerea miliardarului, mai în glumă, mai în serios, presupune ca membrii Congresului să nu mai poată fi realeşi dacă se depăşeşte o limită de deficit bugetar, potrivit postului de televiziune CNBC.

"Aş putea încheia problema deficitului în cinci minute. Trebuie doar o lege care să prevadă că atunci când deficitul este mai mare de 3% din PIB, toţi membrii Congresului nu au dreptul să fie realeşi. Ar fi stimulaţi oamenii care trebuie, nu-i aşa?", a spus Buffet râzând.

Singura problemă, notează CNBC, ar fi că legea ar trebui votată exact de politicienii care şi-ar pierde astfel slujbele.

Ar exista o posibilitate de a ocoli Congresul, afirmă, însă, procurorul Jarrad Holst. Forurile legislative din două treimi din statele americane pot cere organizarea unei convenţii pentru a propune amendamente. Un astfel de amendament ar trebui ulterior ratificat de două treimi din adunările legsilative ale statelor. Astfel, planul propus de Buffet ar putea deveni lege în Statele Unite. Procesul ar dura, însă, mai mult de cinci minute, notează CNBC.

Deficitul bugetar al SUA este estimat pentru acest an fiscal la 1.400 de miliarde de dolari, echivalentul a circa 10% din PIB. Reprezentanţii celor două mari partide americane, Republican şi Democrat, nu se pot pune de acord asupra reducerii deficitului bugetar, cerută de republicani pentru accepta o majorare a limitei de îndatorare a statului.

SUA au atins, în luna mai, pragul maxim al îndatorării, de 14.300 de miliarde de dolari, iar Trezoreria a autorizat măsuri extraordinare, care permit guvernului să poată angaja împrumuturi până pe 2 august. După această dată, guvernul nu va mai avea dreptul să se împrumute şi nu îşi va putea onora obligaţiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici