Bugetul de stat a avut în primele două luni un deficit de 2,34 mld. lei

Bugetul general consolidat a înregistrat în primele două luni un deficit de 2,34 miliarde de lei, reprezentând 0,43% din PIB, mai puţin de jumătate comparativ cu ponderea de 1,1% din PIB din perioada similară a anului trecut, potrivit datelor MFP.

26 afișări
Imaginea articolului Bugetul de stat a avut în primele două luni un deficit de 2,34 mld. lei

Bugetul de stat a avut în primele două luni un deficit de 2,34 mld. lei (Imagine: Mediafax Foto)

Deficitul bugetului general consolidat a fost în primele două luni ale acestui an cu 59,8%, respectiv cu 3,47 miliarde de lei, mai mic decât valoarea raportată pentru perioada similară din 2009, în condiţiile în care veniturile totale au urcat cu 8,3%, iar cheltuielile s-au redus cu 4,4%.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat în primele două luni 27,45 miliarde de lei (5% din PIB), iar cheltuielile au fost de 29,79 miliarde de lei (5,5% din PIB).

Creşterea veniturilor a fost susţinută de majorarea încasărilor din TVA cu 33,5%, la 7,2 miliarde de lei, în condiţiile majorării taxei de la 19% la 24%, dar şi de dublarea sumelor primite de la UE în contul plăţilor efectuate şi prefinanţate, la 573,7 milioane de lei.

Veniturile din accize au crescut în primele două luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 12,9%, la 2,5 miliarde de lei, în timp ce încasările din impozitul pe profit, salarii, venit şi câştiguri din capital au scăzut cu 12,2%, la 4,65 miliarde de lei. Pe componente, veniturile din impozitul pe profit s-au redus cu 16,7%, la 1,7 miliarde de lei, iar cele din impozitul pe salarii şi venit s-au diminuat cu 6%, la 2,8 miliarde de lei.

Contribuţiile de asigurări au urcat în termeni anuali cu doar 0,7% în primele două luni, la 7,78 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile, se remarcă majorarea costurilor cu dobânzile cu 35,6%, la 933,3 milioane de lei, concomitent cu scăderea cheltuielilor de personal cu 22,5%, la 6,2 miliarde de lei.

Costurile cu bunurile şi serviciile au avansat în primele două luni cu 3,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 3,94 miliarde de lei, iar cheltuielile cu subvenţiile s-au redus cu 18,6%, la 1,54 miliarde de lei.

Cheltuielile de capital au scăzut cu 17,3% în primele două luni, la 1,32 miliarde de lei, în timp ce transferurile totale, care includ transferurile între unităţi ale administraţiei publice, proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi asistenţa socială, au urcat cu 4,3%, la 15,84 miliarde de lei.

În prima lună a acestui an bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 819 milioane de lei, echivalentul a 0,15% din PIB, fiind pentru prima dată în 12 luni când nu a fost fost raportat deficit. Şi în ianuarie 2010 bugetul a avut un excedent de 15,3 milioane de lei, nesemnificativ raportat la PIB.

Pentru primul trimestru al acestui an, ţinta maximă pentru deficit a fost stabilită la 8 miliarde de lei, pentru a angaja cheltuieli mai mari pentru investiţii.

Bugetul a avut anul trecut un deficit de 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilită în acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei. Pentru acest an, autorităţile îşi propun să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB (24 miliarde de lei).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici