Bulgaria a îngheţat temporar dezvoltarea a două proiecte energetice

Bulgaria a îngheţat două proiecte energetice importante la care participă şi Rusia, respectiv construirea tronsonului bulgar al gazoductului rus South Stream şi a centralei nucleare Belene, până când viitorul premier va verifica etapele de dezvoltare deja parcurse, transmite Ria Novosti.

17 afișări
Imaginea articolului Bulgaria a îngheţat temporar dezvoltarea a două proiecte energetice

Bulgaria a îngheţat temporar dezvoltarea a două proiecte energetice (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

GERB, partidul viitorului premier, Boiko Borisov, a câştigat pe 5 iulie alegerile parlamentare. Borisov a solicitat Guvernului, printr-o scrisoare trimisă ministrului Energiei, Petar Dimitrov, să amâne finalizarea unor acorduri pentru împrumuturi şi închirieri şi să îngheţe temporar mai multe proiecte, printre care South Stream şi Belene, notează publicaţia Vedomosti.

Viitorul premier avertizează că, în realizarea unor astfel de proiecte, firmele controlate de stat nu au ţinut cont de criza economică şi financiară internaţională sau de interesele Bulgariei.

Rusia a semnat în ianuarie 2008 un acord interguvernamental cu autorităţile din Bulgaria pentru construirea segmentului bulgar al gazoductului South Stream. În mai 2009, Gazprom, monopolul rus al exporturilor de gaze naturale, a ajuns la o înţelegere cu Energy Holding, companie bulgară de stat, pentru înfiinţarea unui parteneriat în scopul dezvoltării South Stream.

Construirea gazoductului, proiectat cu o capacitate anuală iniţială de 31 miliarde metri cubi de gaze, face legătura între Asia Centrală şi Europa, tranzitând Grecia, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Italia.

Grupul Atomstroyexport, monopolul rus al exporturilor de servicii şi echipamente nucleare, a câştigat în 2005 o licitaţie pentru construirea şi echiparea centralei de la Belene. La începutul anului trecut, grupul a semnat un contract de aproximativ patru miliarde euro pentru dezvoltarea centralei.

Viitorul ministru de Finanţe al Bulgariei, Simeon Djankov, a declarat că 500 milioane leva (peste 255,5 milioane euro) au "dispărut" în timpul pregătirilor pentru construirea facilităţilor de la Belene, transmite agenţia Novinite.

Astfel, potrivit oficialului, 800 milioane leva au fost cheltuite pentru curăţarea perimetrului în care va fi clădită centrala, în condiţiile în care o asemnea acţiune nu costă mai mult 250 milioane leva.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici