Bulgaria are rezerve de gaze pentru două luni, în cazul opririi livrărilor prin Ucraina

Bulgaria dispune de rezerve de gaze naturale suficiente pentru a acoperi două luni de consum, în cazul în care livrările de gaze ruseşti prin Ucraina ar fi oprite, a declarat premierul Plamen Oreşarski, citat de Novinite.

103 afișări
Imaginea articolului Bulgaria are rezerve de gaze pentru două luni, în cazul opririi livrărilor prin Ucraina

Bulgaria are rezerve de gaze pentru două luni, în cazul opririi livrărilor prin Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Importurile Europei de gaze ruseşti prin Ucraina sunt monitorizate atent, iar până în prezent nu există motive de îngrijorare, a spus el.

"Totuşi, suplimentăm rezervele de gaze înmagazinate în depozitul Chiren, iar în caz de urgenţă acestea ar putea ajunge pentru o lună şi jumătate. Dacă adăugăm producţia noastră din câmpul Galata, care acoperă circa 10% din necesarul ţării, am avea rezerve pentru două luni. Dar utilizarea gazului ar trebui optimizată", spus premierul.

Gas Infrastructure Europe, un grup al operatorilor de gazoducte din Bruxelles, a estimat că că Europa are rezerve de gaze suficiente pentru a acoperi timp de 45 de zile o eventuală întrerupere a livrărilor ruseşti de gaze prin Ucraina, datorită celei mai blânde ierni după 2007.

Stocurile europene de gaze erau duminică la nivelul de 49% din capacitatea totală, faţă de 37% în 2013.

Rezervele echivalează cu importurile efectuate timp de o lună şi jumătate prin intermediul Ucrainei, a declarat Oswald Clint, analist la Sanford C. Bernstein & Co. în Londra.

Ucraina este ţară de tranzit pentru circa 16% din necesarul de gaze al Europei. Autorităţile ucrainene au mobilizat armata şi au cerut prezenţa de observatori străini în ţară, după de forţe ruse au preluat controlul Peninsulei Crimeea, la sfârşitul săptămânii trecute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici