Bulgaria nu mai aplică pentru intrarea în mecanismul de preaderare la zona euro

Guvernul bulgar a renunţat vineri la planurile de a intra în acest an în mecanismul ERM-2 de preaderare la zona euro, deoarece deficitul bugetar real a fost mai ridicat decât cel raportat din cauza unor achiziţii nebugetate, a anunţat premierul Boiko Borisov.

22 afișări
Imaginea articolului Bulgaria nu mai aplică pentru intrarea în mecanismul de preaderare la zona euro

Bulgaria nu mai aplică pentru intrarea în mecanismul de preaderare la zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Borisov, al cărui cabinet a preluat puterea în iulie 2009, a arătat că fostul guvern, condus de socialişti, a încheiat zeci de contracte de achiziţii nebugetate până acum şi care umflă deficitul bugetar pentru anul trecut la 3,7% din Produsul Intern Brut (PIB), de la nivelul raportat anterior de 1,9% din PIB.

"Renunţăm oficial la planurile de solicitare a intrării în ERM-2 deoarece ar fi insultătoare, ţinând cont de acest deficit. Practic, am minţit colegii din UE privind stadiul de pregătire în care ne regăsim pentru zona euro, fără a avea cunoştinţă despre această capcană", a declarat Borisov.

Procurorii bulgari au demarat săptămâna trecută mai multe investigaţii în cazul unor foşti miniştri şi alţi oficiali de rang înalt pentru suspiciuni de abuz de putere privind circa 150 de achiziţii publice, de la lucrări de construcţie la aprovizionarea cu arme, în valoare totală de aproape 1,5 miliarde de dolari.

Autorităţile din Bulgaria doreau să aplice pentru intrarea în mecanismul de preaderare încă din acest an, pentru a adopta euro până în 2012-2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici